Afbeelding

Ten Boersters koninklijk onderscheiden

Algemeen

TEN BOER - Twee inwoners van Ten Boer zijn vanochtend koninklijk onderscheiden. Het gaat om Roelof Kroon en Jaan Venhuizen. Ze werden beiden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De bijbehorende versierselen werden uitgereikt door burgemeester Schuiling. 

Roelof Kroon (53) viel de koninklijke hulde ten deel, vooral door zijn inspanningen voor de schaaksport. In 2006 had de oudste dochter van de heer Kroon de leeftijd om schaken te gaan leren. Het leek hem een goed idee om dan maar gelijk een jeugdschaakclub op te richten, naast de inmiddels opgeheven schaakclub voor volwassenen in Ten Boer. De club bestaat uit kinderen tussen 8 en 18 jaar uit Ten Boer en omgeving. 

Onder de bezielende leiding van de heer Kroon groeit en bloeit de vereniging. Hij weet met zijn aanstekelijke enthousiasme heel veel kinderen te interesseren voor het schaken. Hij reist stad en land af met de jeugd van SC Ten Boer en Jeugd Schaak Noord en is betrokken bij het Basisscholenkampioenschap. Van dit alles doet hij verslag op zijn eigen Roelofs Schaakblog. Ook organiseert hij al jaren het Grand Prix toernooi met een ongekend aantal deelnemers en reclame voor het jeugd-schaken in het Noorden. Ook geeft de heer Kroon elke vrijdagochtend schaaklessen op CBS De Fontein.

Naast zijn enorme inzet voor het jeugd-schaken in het Noorden is de heer ook nog lid van de lectorengroep van de Kloosterkerkgemeente Ten Boer-Woltersum-Sint Annen en secretaris van het dagelijks bestuur van Vereniging voor Protestants Christelijk Basisonderwijs Ten Boer.

Jaap Venhuizen (78) ontving het koninklijke lintje omdat hij vrijwilliger is (geweest) bij diverse verengingen en activiteiten in Ten Boer en soms ook daar buiten. Hij heeft diverse functies bekleed bij Voetbalvereniging Omlandia vanaf de jaren ’80: wedstrijdsecretaris, elftalleider van junioren en senioren teams, kaartverkoper en scheidsrechter. In 2013 stopte hij als scheidsrechter toen hij 70 jaar oud was. Ook heeft hij nog vele jaren het clubblad bezorgd bij leden, donateurs en adverteerders.

Ook is de heer Venhuizen actief als vrijwilliger bij Vereniging voor Dorpsbelangen Ten Boer. Hij zet zich in als verkeersregelaar bij evenementen als Dodenherdenking, Avondvierdaagse, Koningsdag en de Intocht van Sinterklaas. Maar ook voor Stichting Sportweek Ten Boer zet hij zich in als verkeersregelaar, vooral tijdens de triatlon en mini-marathon.

Voor CBS De Fontein hij als vrijwilliger mee tijdens het jaarlijkse schoolkamp en namens Veilig Verkeer Nederland hielp hij mee bij het praktijkexamen voor groep 8. Bij Kids2Be leert hij de kinderen in de moestuin hoe je deze moet bewerken en verzorgen. Hij is het gehele traject van bemesten tot oogsten aanwezig.

Sinds 2009 is de heer Venhuizen drager bij uitvaartvereniging Ten Boer. Deze uitvaartvereniging is voortgekomen uit de zogenaamde “noaberplicht’. Verder is de heer Venhuizen sinds 2014 bezorger van het tijdschrift MANS, een informatief tijdschrift voor senioren in Ten Boer dat 4 keer per jaar uitkomt.