Afbeelding

Koninklijke hulde voor inwoners Hellum en Schildwolde

Algemeen

HELLUM/SCHILDWOLDE - In Hellum en Schildwolde zijn vanochtend twee inwoners koninklijk onderscheiden. Het gaat om Aly Smit-Kok en Gerben Stellingwerf. Beiden werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Aly) Smit-Kok uit Hellum heeft veel bijgedragen aan het dorp waar ze woont. Ze was een stabiele factor in de vele bestuursfuncties die ze vervulde waardoor er in het dorp veel is gebeurd. Ook op dit moment is zij nog steeds een sleutelfiguur in het dorp, bijvoorbeeld voor het 4 mei comité. Daarnaast is ze al 44 jaar vrijwilligster bij de Protestantse gemeente Slochteren. Haar vrijwillige activiteiten zijn de volgende:

1978 - heden: Vrijwilliger bij de Protestante gemeente Siddeburen. Ze is redacteur en bezorger van het kerkblad, is lid van de bloemencommissie en stelde het preekrooster op. Daarnaast bezoekt zij leden die het moeilijk hebben.

1980 - 2010: Bestuurslid van het Zangkoor Gloria in Excelsis Deo.

1984 - 1988: Bestuurslid van de Buurtvereniging Om de Smidse te Hellum. Ze organiseerde mede de activiteiten voor jong en oud.

1984 - 1999: Vrijwilliger bij de basisschool De Zonnewijzer te Siddeburen als leesmoeder en klaar-over.

1994 - 2011: Penningmeester van de Vereniging Dorpsbelangen Hellum. Ze inde de contributies, overlegde met de activiteitenclub en de werkgroepen en was sleutelfiguur binnen het dorp.

2000 - heden: Vrijwilliger bij het 4 mei comité Hellum. Ze organiseert mede de jaarlijkse herdenking, verzorgt de bloemstukken en de financiën en regelt de sprekers.

2017 - heden: Mantelzorger/ondersteuner voor een zieke vriendin en haar dochter. Ze ondersteunt in het huishouden.

Gerben Stellingwerf uit Schildwolde zet zich al jaren in als vrijwilliger voor onder andere duurzame landbouw en agrarisch natuurbeheer. Hij heeft velen enthousiast weten te maken voor het agrarisch natuurbeheer en het bevorderen van de biodiversiteit op agrarische grond. Ook is hij al 24 jaar vrijwilliger bij de Protestantse gemeente Slochteren. Zijn vrijwillige activiteiten zijn de volgende:

1998 - heden: Ouderling, voorzitter van het College voor Kerkrentmeesters (2009-2016), locovoorzitter (2016-2019) en voorzitter (2020-heden) van de Kerkenraad van de Protestantse gemeente Slochteren. Ook heeft hij zich ingezet voor de fusie met de Hervormde gemeente Slochteren en de Hervormde gemeente Kolham. Hij was de drijvende kracht in het proces om de monumentale kerkelijke gebouwen in Slochteren en Kolham onder te brengen bij de Stichting Oude Groninger Kerken. Hier zijn de monumentale gebouwen in haar onderhoud niet meer afhankelijk van de inzet van de vrijwilligers en voor rekening van de kerkelijke gemeente.

2000 - 2017: Penningmeester van het CDA, afdeling Slochteren.

2000 - heden: Voorzitter (2007-2014) en bestuurslid Commissie Haansplassen (2015-heden) bij het Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer Slochteren. De vereniging zorgt voor de uitvoering van het beheer (in nauwe samenwerking met Staatsbosbeheer) in de gebieden van ’t Roegwold.

2014 - 2021: Bestuurslid van de Vereniging Agrarisch Natuur- en Landschapscollectief Midden-Groningen. Hij was als aanspreekpunt verantwoordelijk voor het opstellen, de uitvoering en de evaluatie van het beheerplan.