Afbeelding

Lintjesregen in de gemeente Eemsdelta

Algemeen

EEMSDELTA - Zes inwoners van de gemeente Eemsdelta zijn vandaag koninklijk onderscheiden. Burgemeester Ben Visser reikte hen vanochtend in de Nicolaïkerk in Appingedam de eretekens uit. Daaronder één Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De anderen werden Lid in de Orde van Oranje Nassau. 

Mevrouw J.R. Pennink-Dijkman uit Appingedam is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Zij is al meer dan 25 jaar zeer betrokken bij Slachtofferhulp en heeft zich ontwikkeld tot zedenspecialist. Daarnaast heeft mevrouw tot 1 juli 2022 slachtoffers van de kindertoeslagenaffaire begeleid. Van 2018 tot 2020 is mevrouw Pennink lid geweest van het bestuur van ASWA-Welzijn, tegenwoordig Cadanz Welzijn. Tot slot heeft mevrouw Pennink  zich van 2014 tot 2022 ingezet als voorzitter van de diaconie van de Protestantse Gemeente te Appingedam. 

Mevrouw Jantje Edens-Sanders uit Delfzijl is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Zij is een bijzonder actieve vrijwilliger binnen woonzorgcomplex Van Julsingha in Delfzijl. Al vanaf het eerste begin in 1983 heeft ze de activiteiten mede vorm gegeven en nog steeds helpt ze mee. Daarnaast was mevrouw Edens mantelzorger van een bewoonster in het Van Julsingha. Zij nam een groot gedeelte van de zorg op zich omdat echtgenoot en familie ver weg woonden.

Ook de heer G. Brink uit Appingedam is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij was vanaf 1970 tot 1995 lid van de EHBO-vereniging Groningen en Haren. Hij verzorgde de materialen van de vereniging en werd regelmatig ingezet bij de evenementen. De heer Brink is in 2000 verhuisd naar Appingedam en sinds die tijd is hij zeer actief als mantelzorger. Hij zorgt geheel belangeloos voor een gezin, gehandicapte vader en meervoudig gehandicapte zoon die vrijwel iedere week naar ziekenhuis wordt gebracht voor diverse behandelingen. Ook is de heer Brink mantelzorger voor zijn buurvrouw, die daardoor nog zelfstandig kan wonen.

Mevrouw B.T.F. Bronts-Lodder uit Loppersum is onderscheiden omdat ze al sinds 1995 bijzonder actief is als vrijwilligster binnen verschillende organisaties in de gemeente Eemsdelta. Zij zet zich al vele jaren in voor de gemeenschap van Loppersum. Zo is zij vrijwilligster bij Stichting Zoutwaterbad K.P. Zijl, de hervormde gemeente, en de Stichting Dorpsbelangen Loppersum. Bij de Historische Vereniging Loppersum is zij betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse 4 mei-herdenking, de activiteiten rond Bevrijdingsdag en de Holocaust-herdenking. Ook is zij betrokken bij de Lopster jaarmarkt en is zij als EHBO’er aanwezig bij alle evenementen van het dorp. Daarnaast is mevrouw Bronts al 21 jaar mantelzorgster voor een bewoonster van Zonnehuis Wiemersheerd in Loppersum.

De heer T.J.G. Nijland uit Woldendorp is onderscheiden voor zijn vele vrijwilligersfuncties. Hij kwam in 1980 samen met zijn echtgenote vanuit Leiden in Woldendorp wonen. Naast zijn werk als teamleider in een beschermende woonvorm was hij daar ook een actief vrijwilliger. Daarnaast zette hij zich vrijwel meteen actief in voor Woldendorp en de omliggende dorpen als vrijwilliger voor vluchtelingenwerk. Hij bood tijdelijk uit huis geplaatste kinderen opvang, is secretaris bij een shantykoor in de gemeente Oldambt. Naast steun aan diverse bestaande verenigingen heeft hij bijgedragen aan het oprichten van nieuwe, zoals de Klankbordgroep Woldendorp. Verder is hij bestuurslid van Stichting Leefbaar Woldendorp en speelde hij een belangrijke rol bij de totstandkoming van de Dörpswinkel. 

Mevrouw I.I. Weistra-Groendijk uit Zeerijp is onderscheiden omdat zij al vanaf 1964 bijzonder actief is als vrijwilligster binnen verschillende organisaties in Loppersum en omstreken. Sinds 1964 is ze al vrijwilligster binnen de Hervormde Gemeente Maarland. Daarnaast is ze vanaf de oprichting in 1988 tot heden vrijwilligster bij de wereldwinkel en sinds 1995 bestuurslid van de reüniecommissie van de basisschool in Zeerijp. Verder is mevrouw sinds 2012 secretaresse bij de begrafenisvereniging in Zeerijp en zet zij zich in als collectant voor het KWF.