Afbeelding

Lezing over ‘Grunnegs Toentje’ in Appingedam

Algemeen

APPINGEDAM - Sanne Meijer geeft dinsdag 23 januari een lezing met de titel ‘Grunnegs Toentje’ in het ASWA-gebouw in Appingedam. Ze is uitgenodigd door Groei &Bloei afdeling Appingedam/Delfzijl.

De lezing gaat over oude Groninger groenterassen en vindt plaats voorafgaand aan de algemene ledenvergadering van Groei & Bloei. Ook niet-leden zijn welkom bij de presentatie die om 20.00 uur begint.

Sanne Meijer uit Roodeschool heeft een deel van haar moestuin als ‘Grunnegs Toentje’ ingericht. Ze teelt hier tien Groninger groenterassen en doet hiervan verslag op haar website en via sociale media. Het gaat om groenten zoals de Oldambtster Witte. Deze droogboon bestaat al heel lang en maakt deel uit van de traditionele nieuwjaarsstamppot die in Groningen wordt gegeten. De boontjes zijn een beetje uit de mode geraakt en dat geldt voor meer groenten. De afgelopen honderd jaar zijn veel oude, lokale groenterassen vergeten of zelfs verdwenen. Ook in Groningen. Volgens Sanne Meijer is dat eeuwig zonde, want deze groentes horen tot ons het (bio)cultureel erfgoed en vertellen van alles over de geschiedenis van Groningen.

Meijer werkt aan allerlei projecten die te maken hebben met de geschiedenis, het erfgoed en de cultuur van Groningen. Tijdens deze lezing gaat het speciaal over haar zoektocht naar de zaden en over de kwekers. Daarnaast duikt ze de geschiedenis in: wat zijn de verhalen achter deze groenterassen? Verder deelt ze haar ervaringen over het zaaien, het groeiproces en de smaak van de oogst. Tot slot deelt ze leuke, verrassende recepten en manieren waarop je de oogst bewaard kan worden.