Afbeelding

Eigenaar bedrijfspand krijgt waardedaling door bevingen vergoed

Algemeen

EEMSDELTA - Eigenaren van bedrijfspanden in de gemeente Eemsdelta kunnen vanaf vandaag bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) een vergoeding aanvragen voor waardedaling. De vergoeding kan oplopen tot maximaal 12 procent van de WOZ-waarde.

Door bevingen als gevolg van gaswinning kan een bedrijfspand minder waard zijn geworden of minder in waarde zijn gestegen dan anders het geval was geweest. De eigenaren kunnen hiervoor nu compensatie krijgen. Eerder is al een soortgelijke regeling voor woningen in het bevingsgebied opengesteld. 

Deze regeling waardedaling niet-woningen gaat over zakelijke objecten die eigenaren niet als woningen gebruiken. Voorbeelden zijn een kantoorpand, een winkel of een agrarisch bedrijf, maar ook andere objecten, zoals een autowasplaats. In aanmerking voor een uitkering komen eigenaren die het zakelijke object op 16 augustus 2012 in hun bezit hadden. Verder moet het pand staan in het gebied waarvoor de regeling geldt. Dit gebied is gelijk aan dat van de regeling waardedaling woningen. Er worden acht zwaartecategorieën onderscheiden die alle een eigen uitkeringspercentage hebben. De andere factor die bepalend is voor de hoogte van de vergoeding is de WOZ-waarde.

Olivier de Bruijne, algemeen directeur van het IMG: ,,Ondernemers in Groningen en Drenthe ondervonden schade door aardbevingen in dit gebied. Het is goed dat wij nu, net als eerder privé-eigenaren van woningen, de waardedaling van het zakelijk pand vergoeden. Hierdoor ontvangen zij waar ze recht op hebben om hun bedrijfsvoering op een gezonde manier te kunnen uitvoeren.’’

Net als bij de waardedalingsregeling voor privé-eigenaren van woningen eerder, wordt de regeling gefaseerd ingevoerd. Hierdoor ontvangen aanvragers snel na hun aanvraag een besluit op hun aanvraag. Eigenaren van zakelijke objecten in de gemeente Eemsdelta krijgen als eerste de mogelijkheid. Daarna volgen eigenaren in Het Hogeland, Midden-Groningen, Groningen en Oldambt en de overige gemeenten binnen het waardedalingsgebied. Op de website van het IMG wordt gemeld wanneer een volgende gemeente aan de beurt is. Het IMG zegt er naar te streven dat alle aanvragers binnen een jaar een aanvraag kunnen indienen.