Bedrijventerrein Heveskes. Groningen Seaports investeert 25 miljoen euro in het uitgifteklaar maken (foto Groningen Seaports).
Bedrijventerrein Heveskes. Groningen Seaports investeert 25 miljoen euro in het uitgifteklaar maken (foto Groningen Seaports).

Seaports investeert fors in bedrijventerrein Heveskes

Algemeen

DELFZIJL - Groningen Seaports gaat ruim 25 miljoen investeren om het bedrijventerrein Heveskes, gelegen tussen Chemie Park Delfzijl en aluminiumfabriek Aldel, geschikt te maken voor uitgifte. Dit nieuwe deel van het industriegebied zal naar verwachting werk gaan bieden aan 200 tot 250 mensen.

Het bouwrijp maken van Heveskes zal in fases tot en met 2024 worden uitgevoerd waardoor de definitieve indeling van het terrein flexibel blijft. Onlangs maakte Heuvelman GSO bekend zich hier te gaan vestigen en eerder deden SkyNRG en Avantium dat al. Ook North Water wil haar activiteiten in Delfzijl uitbreiden in verband met de vele projecten die nu actueel zijn. 

Behalve dat Heveskes een basisinfra­structuur krijgt met wegen, watergangen en nutsleidingen, zal het bedrijventerrein verbonden worden met de voorzieningen op Chemie Park Delfzijl. Ook een waterstofinfrastructuur maakt onderdeel uit van deze faciliteiten en hiervoor zet Groningen Seaports een door het havenbedrijf zelf ontwikkelde kunststof waterstofleiding in. Verder zullen op Heveskes gezamenlijke faciliteiten als parkeervoorzieningen, een poortgebouw met weegbrug gerealiseerd worden. 

Groningen Seaports-CEO Cas König: ,,Met de investeringen in dit terrein werken we volop aan een circulaire economie. Deze regio biedt met Chemport Europe een sterk ecosysteem voor groene chemie. Daar zetten we vol op in. We hebben als doel om de chemische industriecluster voor 2050 volledig klimaatneutraal te laten zijn. Met deze investering en het aantrekken van toonaangevende bedrijven krijgt die visie steeds meer gestalte.”

De werkzaamheden zijn inmiddels in volle gang en bestaan onder andere uit het ophogen van het terrein, de ontmanteling van een oud baggerspeciedepot, het aanleggen van sloten, wegen, een omheining en een toegangspoort. Ook zal er een laad- en losfaciliteit in het Oosterhornkanaal worden gebouwd. 

Het 42 hectare grote terrein heeft jarenlang braak gelegen. Na de inrichting is uiteindelijk 29 hectare uitgeefbaar voor nieuwe bedrijven.