Afbeelding

Politie start campagne tegen WhatsApp-fraude

Algemeen

DELFZIJL - De politie is op Facebook en Instagram een stevige preventiecampagne gestart tegen fraude via WhatsApp (ook wel vriend-in-noodfraude). Van deze vorm van fraude heeft de politie de afgelopen maanden gemiddeld honderd aangiften per dag binnengekregen.


Om deze fraudevorm beter aan te kunnen, hanteert de politie nu een landelijke aanpak. Daarnaast is vrijdag op Facebook en Instagram een stevige preventiecampagne gestart om slachtoffers te waarschuwen tegen deze vorm van oplichting. Ouders en grootouders krijgen op Facebook een waarschuwing en concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van VIN-fraude.

Mede gevoed door de corona-uitbraak is de vriend-in-noodfraude of VIN-fraude een groeiend fenomeen. In februari en maart steeg het aantal aangiften van 130 naar 300 per week. Na de invoering van de internetaangifte voor cybercrime eind april, steeg het aantal aangiften van VIN-fraude nog sneller. Sinds september kwamen er meer dan 100 aangiften per dag binnen, waaronder ook pogingen. Deze vorm van fraude komt verreweg het meeste voor via WhatsApp maar kan ook plaatsvinden via e-mail, SMS, Snapchat of Telegram. 

Dringend hulp

De meeste VIN-fraudes beginnen met een bericht dat een vriend, familielid of andere bekende dringend financiële hulp nodig heeft. De vriend zit bijvoorbeeld zogenaamd vast in het buitenland en is zijn geld, telefoon en papieren kwijt. Of hij heeft zijn telefoon per ongeluk in de wasmachine gedaan en kan daarom niet internetbankieren.

Degene die zo’n bericht ontvangt, wordt gevraagd om snel geld over te maken. Als men hieraan meewerkt, volgt er vaak een tweede verzoek. Achteraf blijkt vaak het account van deze vriend gehackt te zijn of is er een vals account of een nieuw telefoonnummer gebruikt door de oplichter. De vriend in kwestie is zich van geen kwaad bewust.

Om de vriend-in-nood-fraude efficiënter aan te pakken, worden sinds kort alle landelijke internet-aangiftes gebundeld en geautomatiseerd onderzocht op naam, telefoonnummer en bankrekeningnummer. Hiermee kan geanalyseerd worden hoe de netwerken in elkaar zitten. Door alle zaken op deze manier naast elkaar te leggen, ontstaan clusters van oplichtingen die zeer waarschijnlijk door hetzelfde criminele netwerk gepleegd zijn. Deze clusters van zaken worden aangeboden aan de regionale onderzoeksteams.

Aangifte doen

De meest effectieve manier om fraude te bestrijden, blijft het voorkómen ervan. Dat geldt zeker voor vriend-in-noodfraude. Het is, zo zegt de politie, van groot belang dat mensen zich bewust zijn van deze sluwe werkwijze van criminelen. De politie spant zich daarom in om slachtoffers te waarschuwen voor deze vorm van fraude. Slachtoffers kunnen onder andere via www.politie.nl aangifte doen van WhatsAppfraude. Bij aan aangifte via internet dient men wel te beschikken over een DigiD.