Afbeelding

Goldbergvariaties in kerk Oostwold

Algemeen

OOSTWOLD - In de protestantse kerk aan de Goldhoorn in Oostwold wordt zondagmiddag 25 oktober om drie uur voor maximaal dertig bezoekers een uitvoering gegegeven van de Goldbergvariaties  van Johann Sebastian Bach.


De Goldbergvariaties zijn wereldberoemd en worden die middag uitgevoerd door Pieter Dirksen op klavecimbel. Hij bespeelt een clavecimbel van Sebastián Nuñez, gebouwd naar een instrument van Johannes Ruckers. Dirksen speelde eerder dit jaar ook al klavecimbel tijdens een optreden van het Margaretha Consort.

In 1741 sloot Johann Sebastian Bach zijn vierdelige Clavier-Ubung af met een groots opgezet variatiewerk waarmee hij, na het uitstapje naar het orgel in deel III, weer terugkeert bij het (tweemanualige) clavecimbel waarvoor ook de delen I en II geschreven zijn. 

Omdat de dertig variaties volgens traditie voor de jonge Johann Gottlieb Goldberg gecomponeerd zouden zijn om Graaf Keyserlingk door diens slapeloze nachten heen te helpen, staat dit werk te boek als de Goldbergvariaties. Waarschijnlijker is echter dat Bach het werk vooral heeft geschreven voor zijn geliefde oudste zoon Wilhelm Friedemann, die een uitzonderlijk virtuoos moet zijn geweest en die de leraar was van Goldberg.

Het concert duurt inclusief pauze een kleine twee uur. De entree bedraagt 12,50 euro. Reserveren is verplicht in verband met het maximale aantal bezoekers door de coronamaatregelen. Dat kan via dreweljan@gmail.com.