De Schoolkerk in Garmerwolde (foto Peter de Kan).
De Schoolkerk in Garmerwolde (foto Peter de Kan).

Interieur kerk Garmerwolde maakt indruk

Algemeen

GARMERWOLDE - De Schoolkerk in Garmerwolde heeft hoge ogen gegooid in de strijd om de Interieur van het Jaar-award 2020. Het monument, eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken, eindigde in de top drie. 

De ontwerpprijs wordt jaarlijks toegekend aan het gebouw met het meest spraakmakende interieur. De jury was bijzonder lovend over de Schoolkerk. ,,Een charmant, verrassend project met veel passie waarbij oud en nieuw werden verbonden’’, aldus het juryrapport. Het leidde tot een top drie-nominatie, samen met het Fort van Hoofddorp en het Trippenhuiscomplex in Amsterdam. Dit laatste gebouw won de award, die woensdag werd uitgereikt. 

De dertiende-eeuwse kerk in Garmerwolde wordt momenteel gebruikt voor een expositie rond tradities in christendom en islam. MX13 is verantwoordelijk voor het architectonisch ontwerp van het ontvangstgebouw, een nieuwe kerkentree en de verbouwing van de vrijstaande klokkentoren waarin een hagelwitte dubbele wenteltrap is geplaatst. Halverwege de cirkelgang passeert men de kerkklok. De trap en alle voorzieningen zijn zo geplaatst dat ze zonder sporen na te laten weer kunnen worden verwijderd.

,,De jury vindt het bijzonder hoe met een enkele ingreep de nieuwe functie van de kerktoren vorm heeft gekregen. Bovendien vertelt de Schoolkerk niet alleen het verhaal van religies, maar ook over de kerk als gebouw. Bij het beklimmen en afdalen van de dubbele trap kan de bezoeker zowel de expositie bekijken, als de monumentale architectuur ervaren. Een groot raam in de noordkant van het zadeldak zorgt voor een verrassend contact met buiten en een prachtig uitzicht over de omgeving’’, aldus de jury.

De verbouwde Schoolkerk werd begin dit jaar geopend. Het gebouw is aangepast om verschillende educatieve activiteiten mogelijk te maken. De tentoonstelling die nu te zien is, heet ‘Feest! In Oost en West’.

De bijzondere wenteltrap in de kerktoren (foto Peter de Kan).