Volgens het burgerinitiatief bedreigt de 'windturbine-invasie' de leefbaarheid in Eemsdelta.
Volgens het burgerinitiatief bedreigt de 'windturbine-invasie' de leefbaarheid in Eemsdelta.

Oud-raadslid PvdA start ‘front tegen afbraak leefbaarheid’

Algemeen

MEEDHUIZEN - Jan Wierenga heeft het Burgerinitiatief Zuidelijke Dorpen Delfzijl opgericht. De inwoner van Meedhuizen, oud raadslid voor de PvdA in Delfzijl, wil hiermee ‘een front vormen tegen de verdere afbraak van de leefbaarheid in de Eemsdeltaregio’.

Wierenga is in deze regio een bekende milieuactivist. Hij is en was betrokken bij meerdere protesten en acties op dit gebied. Nu heeft hij het burgerinitiatief opgericht, omdat hij vindt dat de stem van de bevolking van Eemsdelta ‘niet of nauwelijks gehoord wordt door de verantwoordelijke instanties’.

,,De regio staat sterk onder druk als gevolg van regelmatig voorkomende aardbevingen. Daar bovenop komen er nieuwe activiteiten zoals de windturbine-invasie die een grote bedreiging vormt voor de leefbaarheid, nu en voor de langere termijn. De regio verdient dit niet’’, aldus Wierenga in een verklaring. 

Met het Burgerinitiatief Zuidelijke Dorpen Delfzijl wil de inwoner van Meedhuizen de verschillende belangenbehartigers uit de dorpen en wijken koppelen en ‘met één stem de betreffende instanties adresseren’. Hiervoor zullen bijeenkomsten worden georganiseerd met gasten uit het bedrijfsleven en de overheid. Daarnaast zal het initiatief zich volgens Wierenga ‘daar waar mogelijk en van toepassing’ laten bijstaan door deskundigen.

Wierenga is zelf de voorzitter van het burgerinitiatief dat in eerste instantie voor een proefperiode van drie jaar is opgericht. Daarna wil men met de achterban ‘evalueren over nut en noodzaak’.