Afbeelding

GBB komt in actie tegen traagheid justitie

Algemeen

LOPPERSUM - De Groninger Bodem Beweging (GBB) komt in actie tegen het Openbaar Ministerie (OM), omdat nog steeds geen besluit is genomen over de strafrechtelijke vervolging van de NAM in verband met de gaswinning en aardbevingen. 

Samen met twaalf gedupeerde Groningers deed de GBB op 11 september 2015 aangifte tegen de NAM. De reden was dat ondanks alle schade en bedreiging van de veiligheid door de aardbevingen, de NAM gewoon doorging met gas winnen. In eerste instantie weigerde het OM de NAM te vervolgen. Na een beroep bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden werd het OM op 20 april 2017 bevolen toch een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. 

In september vorig jaar, na tweeënhalf jaar, liet het OM weten het strafrechtelijk onderzoek te hebben afgerond. De bevindingen werden voorgelegd aan de NAM, die drie maanden de tijd kreeg om te reageren. Daarna zou het OM besluiten over wel of niet vervolgen. Dr. J. van der Knoop, voorzitter GBB: ,,Nog steeds weten we niet of de NAM wordt vervolgd. Het OM heeft ruimschoots de tijd gehad een standpunt in te nemen naar aanleiding van zijn onderzoek. Daarom zullen we dinsdag extra aandacht op deze kwestie vestigen door het houden van een ludieke en corona-vriendelijke actie.” Wat de actie inhoudt, is niet bekend gemaakt.

Ook de twaalf mede-ondertekenaars van de aangifte laten het er niet bij zitten. Via hun advocaten Spong en Van Reydt zullen ze binnenkort een beklagprocedure starten, waarin het OM traagheid dan wel fictieve vervolgingsweigering wordt verweten. Advocaat Spong: ,,Het OM gaf in april 2020 aan bezig te zijn met het formuleren van zijn standpunt op de reactie van de NAM. Toen we twee maanden later opnieuw navraag deden, gaf het OM aan meer tijd nodig te hebben omdat ‘het omvangrijker is dan gedacht’. Ondertussen zijn we alweer bijna een half jaar verder. Het OM mag nu wel eens over de brug komen met zijn uitspraak.”