Afbeelding

Vergoeding voor huurders in aardbevingsgebied

Algemeen

DELFZIJL - Huurders van woningcorporaties in het Groninger aardbevingsgebied kunnen in bepaalde gevallen gebruik maken van de regeling ‘tegemoetkoming huurders’. De vergoeding kan sinds deze maand worden aangevraagd. 

Het gaat om huurders die tussen 1 oktober 2015 en 31 oktober 2020 gebruik maakten van een tijdelijke woning en om huurders die voor 1 november 2020 een tijdelijke woning betrokken en daar nu nog wonen. Via een aanvraagformulier op de website van Nationaal Coördinator Groningen kunnen de huurders de eenmalige vergoeding aanvragen.

Versterkingsopgave 

Huurders moesten in de genoemde periode hun woning verlaten in verband met de versterkingsopgave. Zij maakten gebruik van de tijdelijke woning die door hun woningcorporatie beschikbaar was gesteld. De huurders betaalden zelf de kosten voor nutsvoorzieningen en internet. Woningeigenaren betaalden deze kosten niet. Huurders kunnen daarom een eenmalige vergoeding aanvragen voor deze kosten. 

De vergoeding is een tegemoetkoming, dit betekent dat niet alle daadwerkelijk gemaakte kosten worden vergoed.

De eenmalige vergoeding is voor huurders die tussen 1 oktober 2015 en 31 oktober 2020 gebruik hebben gemaakt van een tijdelijke woning van een woningcorporatie. Deze huurders kunnen tot 31 januari een aanvraag indienen. Ook huurders die hun tijdelijke woning voor 1 november 2020 betrokken en daar na 1 november 2020 nog wonen kunnen kiezen voor de eenmalige vergoeding. Zij kunnen ook kiezen voor de nieuwe afspraken. De betreffende woningcorporatie neemt contact op met deze huurders om de mogelijkheden te bespreken. Indien deze huurders kiezen voor de eenmalige vergoeding dan kunnen zij hun aanvraag  tussen 1 juli 2021 en 30 september 2021 indienen.