Noorderzijlvest is onder andere veel geld kwijt aan het beheer van zeedijken.
Noorderzijlvest is onder andere veel geld kwijt aan het beheer van zeedijken.

Waterschap Noorderzijlvest matigt tariefstijging

Algemeen

DELFZIJL - Waterschap Noorderzijlvest wil de tarieven volgend jaar met gemiddeld 3 procent verhogen. Zelf spreekt de waterbeheerder van ‘een gematigde stijging’, die mede mogelijk wordt gemaakt door een aantal projecten uit te stellen. Zonder bijsturing zou de tariefstijging op 9,6 procent zijn uitgekomen. 

Noorderzijlvest verwacht volgend jaar 47,5 miljoen euro te investeren, tegen dit jaar 69,5 miljoen euro. Behalve in projecten voor direct waterbeheer wordt volgend jaar 3,6 miljoen euro uitgegeven aan digitalisering. Na 2021 verwacht het waterschap weer een jaarlijkse toename van het investeringsbedrag, onder andere om dat er een nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie bij Gaarkeuken moeten komen en de zeedijk tussen het Lauwersmeer en het Vierhuizergat versterkt moet worden.

Volgend jaar is een alleenstaande huurder ongeveer 163 euro kwijt aan waterschapslasten. Voor een gezin met een huurhuis is dit ongeveer 298 euro. Een meerpersoonshuishouden met een eigen huis met een WOZ-waarde van 220.000  euro betaalt in 2021 ongeveer 422 euro. Een agrariër met circa 80 hectare landbouwgrond in eigendom betaalt ongeveer 7.049 euro, een eigenaar van een MKB-bedrijf ongeveer 1.911 euro. 

Noorderzijlvest houdt er rekening mee dat meer mensen door de coronacrisis kwijtschelding van de waterschapslasten moeten aanvragen. In het slechtste geval stijgt het oninbare bedrag met 30 procent, zo is de verwachting. Het waterschap reserveert extra geld om dit op te kunnen vangen.