De verkiezingen in de Hippolytushal in Middelstum gingen keurig coronaproof.
De verkiezingen in de Hippolytushal in Middelstum gingen keurig coronaproof.

Megazege voor Lokaal Belang Eemsdelta

Algemeen

NOORD-GRONINGEN - Lokaal Belang Eemsdelta heeft  gisteren een mega-verkiezingsoverwinning behaald in de drie gemeenten die vanaf 1 januari samen Eemsdelta zullen gaan vormen. De partij behaalde maar liefst elf van de negenentwintig te verdelen zetels. 

De zege maakt duidelijk dat de regio niet veel op heeft met de landelijke politiek en het lot de komende jaren in handen van de lokalen heeft gelegd. ‘Best of the rest’ was de Partij de Arbeid met vijf zetels. De Seniorenpartij, de Jongerenpartij en D66 vielen buiten de boot.
Lokaal Belang Eemsdelta was in alle drie gemeenten al de grootste partij en maakte de favorietenrol meer dan waar. De partij ging met drie kopstukken de verkezingen in: Jan Menninga (Delfzijl), Annalies Usmany (Appingedam) en Geert Jan Reinders (Loppersum) zijn al jaren vertrouwde gezichten in hun eigen gebied en dat vertaalde zich gisteren in de uitslag.

De andere lokalen deden het een stuk minder. De partij van lijsttrekker Edward Stulp,?gemeentebelangen, behaalde slechts twee zetels, terwijl men er in Delfzijl nog vier had. De Partij van de Arbeid scoorde met vijf zetels een prima resultaat, warabij men vooral in Middelstum veel kiezers bleek te hebben. De Hippolytushal kleurde dan ook bijna rood en dat zal veel te maken gehad hebben met het feit dat men in zoon Bé een waardig opvolger ziet van vader Meindert Schollema. 

Diens collega-wethouder in Loppersum Pier Prins bleef met het CDA steken op drie zetels, net als de ChristenUnie, die wethoudersposten in Delfzijl en Loppersum heeft. De CU scoorde in absolute aantallen echter hoger (1803 om 1657). Hoger scoorde ook de VVD met 1724 stemmen, waardoor ook deze partij recht heeft op drie zetels in de raad van Eemsdelta. 

GroenLinks en Gemeentebelangen Eemsdelta komen ieder met twee zetels in de raad, waarbij Gemeentebelangen aanzienlijk meer stemmen kreeg (1329 om 953). De SP, momenteel met drie zetels de tweede partij in de gemeente Appingedam, liet de gemeenteraadsverkiezingen van Eemsdelta aan zich voorbij gaan.

De opkomst was hoger dan pessimisten had voorspeld en kwam uit op 44,21 procent. De verkiezingen waren zo coronaproof mogelijk georganiseerd en de stemmers mochten zelfs hun eigen stempotlood mee naar huis nemen. Dat deed overigens niet iedereen. De verkiezingen in?Eemsdelta werden overigens door ‘Den Haag’ nauwlettend gevolgd omdat er volgend jaar ook landelijk gestemd dient te worden.