De winnaars samen met het college van Appingedam bijeen.
De winnaars samen met het college van Appingedam bijeen.

Laatste winnaars van DamSTER

Algemeen

APPINGEDAM - Paul Roelofs, de vrijwillige brandweer Appingedam, Stichting Kriebeldam en Marketing Stad Appingedam zijn de laatste winnaars van de waarderingsprijs de DamSTER. De onderscheidingen zijn donderdag uitgereikt tijdens een speciale bijeenkomst van de gemeente Appingedam in Multifunctioneel Centrum Kabzeël.


In de categorie Persoon won Paul Roelofs. Hij  woont sinds 2016 in het monumentale pand aan de Solwerderstraat 14 in Appingedam. Dat is een van de drie panden met hangende keukens, hét icoon van historisch Appingedam en de beroemdste bezienswaardigheid van de stad. Vanuit binnen- en buitenland komen toeristen sinds jaar en dag de historische hangende keukens bekijken.

Als Paul Roelofs toeristen op het bruggetje bij de keukens ziet staan, nodigt hij ze steevast uit om de keuken van binnen te bekijken. Vaak wel meerdere keren per week, en soms zelfs hele schoolklassen. Geheel belangeloos en spontaan geeft hij de bezoekers een uniek inkijkje in de ‘hangende keuken’.


In de categorie Groep won de vrijwillge brandweer Appingedam. De vrijwilligers van de brandweer staan dag en nacht paraat om mensen te helpen die in nood zijn. Ze zetten zich in voor de veiligheid an de inwoners en dat is niet altijd zonder risico. Ze leveren daarmee een zeer belangrijke bijdrage aan de gemeenschap van Appingedam.

De brandweerkazerne in Appingedam is 1 van de 39 brandweerkazernes in de provincie Groningen. De blusgroep van de gemeente Appingedam telt 15 vrijwillige brandweermensen en staat onder leiding van teamleider Ingrid van Elst en ploegchef Richard Werkman. 


In de categorie Jongere ging de DamSTER naar de kindervakantiespelen Kriebeldam. Deze stichting  organiseert sinds jaar en dag in de gemeente Appingedam twee weken zomervakantiepret voor schoolkinderen van de basisscholen in Appingedam. In 1966 is het allemaal begonnen op het Hipposterrein. Waar, bij wijze van proef, een speelweek voor 9- en 10-jarigen werd georganiseerd. Een jaar later waren er de kindervakantiespelen voor de hele lagere schooljeugd. En dat is al 55 jaar onveranderd. Bijna 14.000 kinderen hebben aan Kriebeldam meegedaan de afgelopen 55 jaar.

In de categorie bedrijf won Marketing Stad Appingedam. Iedere Damster weet het: Appingedam is een prachtige en unieke stad waar de Damsters trots op zijn. De stad kent een rijke geschiedenis met cultuurhistorische middeleeuwse waarde. Deze geschiedenis is nog goed zichtbaar in het straatbeeld en is de belangrijkste onderscheidende kracht van Appingedam.

Sinds  2010 zijn elk jaar de waarderingsprijzen door de gemeente Appingedam uitgereikt. De prijs is voor een persoon, groep, bedrijf of jongere die een actieve bijdrage levert om de stad Appingedam op een positieve manier op de kaart te zetten. Belangrijke criteria hierbij zijn: leefbaarheid, stadspromotie en vernieuwing. Vanwege de herindeling met de gemeenten Delfzijl en Loppersum zijn de prijzen dit jaar voor de laatste keer uitgereikt.