De Mariakerk in Krewerd, van de achterkant bezien.
De Mariakerk in Krewerd, van de achterkant bezien.

Kerken Eemsdelta scoren hoog

Algemeen

KREWERD - De Mariakerk van Krewerd is uitgeroepen tot de mooiste kerk van de Stichting Oude Groninger Kerken. De Jacobuskerk van Zeerijp greep net naast de titel en eindigde op de tweede plaats.

De kerkenclub riep mensen vorige maand op om hun stem uit te brengen op de mooiste kerk van de Stichting Oude Groninger Kerken. Deze organisatie heeft inmiddels 96 kerken in haar bezit, dus er viel wel wat te kiezen. Tot vorige week zondag konden mensen hun stem uitbrengen op hun favoriet. 

De meeste stemmen werden uitgebracht op de romanogotische Mariakerk in Krewerd, gebouwd aan het einde van de 13e eeuw. De Jacobuskerk in Zeerijp viel ook in de smaak. De imposante 14e-eeuwse kruiskerk eindigde op de tweede plaats, waarmee de nieuwe gemeente Eemsdelta dus beschikt over de twee mooiste Groninger kerken. Derde werd de Der Aa­kerk in Groningen.

De Bartholomeüskerk in Stedum was ook een kanshebber geweest, maar haalde de top-drie niet om de simpele reden dat deze kerk niet van de Stichting Oude Groninger Kerken is. Er kon dus niet op worden gestemd.


De fraaie kerk in Zeerijp.