Afbeelding

Padwiezer in Nieuwolda en Wagenborgen van start

Algemeen

WAGENBORGEN - Inwoners van Nieuwolda en Wagenborgen kunnen vanaf 25 januari gas besparen met behulp van de Padwiezer. 

De Padwiezer is een uitgebreide folder, waarin verschillende eenvoudige mogelijkheden staan om minder gas te gebruiken. De Padwiezer valt net als de Bespaartas onder de campagne ‘Waarm en Zuneg thoes’ van Nieuwborgen.net.

Deze maand valt de Padwiezer bij alle woonadressen in beide dorpen op de mat. De Padwiezer bestaat uit twee delen. In het eerste deel staan twee paden met eenvoudige mogelijkheden om gas te besparen.

 Daarbij valt te denken aan het isoleren van verwarmingsbuizen of het afstellen van de cv-installatie. Ook kunnen huiseigenaren advies inwinnen over welke grotere maatregelen voor de eigen situatie het beste zijn.

De grotere maatregelen staan in het tweede deel van de Padwiezer. Dan gaat het bijvoorbeeld om zaken zoals het isoleren van het dak of het of het plaatsen van een warmtepomp. Nieuwborgen.net gaat het tweede deel van de Padwiezer eerst testen bij 30 zogenaamde Verkennerswoningen.

Op 27 januari om 19:30 uur organiseert Nieuwborgen.net een online vragenuur. Tijdens deze online bijeenkomst kunnen inwoners al hun vragen over de Padwiezer stellen. Op www.nieuwborgen.net/agenda kan men zich hiervoor aanmelden.

De gevolgen van de gaswinning zijn duidelijk te zien. Het gebruik van aardgas zorgt er ook voor dat de aarde opwarmt. De overheid wil daarom dat Nederland in 2050 aardgasvrij is. 

In Nieuwolda en Wagenborgen is het idee ontstaan om hiervoor over te stappen op lokaal geproduceerd groen gas. En om te kijken naar de mogelijkheden om gas te besparen.