Afbeelding

NCG ziet ‘stijgende lijn’ in versterkingsoperatie

Algemeen

GRONINGEN - De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) vindt de versterkingsoperatie in het aardbevingsgebied in ‘een stijgende lijn’ zit. De organisatie concludeert dit op basis van haar productiecijfers over het afgelopen jaar.

Volgens de gemaakte afspraken had de NCG in 2020 in totaal 4000 opnames en 4000 beoordelingen moeten doen. Een opname is een bouwkundige inventarisatie, een beoordeling gaat over de versterkingsmaatregelen die moeten worden uitgevoerd. Door het uitbreken van corona zijn de streefgetallen net niet gehaald, maar toch is de NCG tevreden.

Door de beperkingen vanwege het coronavirus stagneerde het aantal opnames in de eerste helft van 2020. Nadat in maart de opnames werden stilgelegd, werd in mei gestart met het uitvoeren van coronaproof opnames. Een deel van de betrokken bewoners wil de opname toch liever uitstellen. Het gevolg is dat in totaal 2.883 opnames zijn uitgevoerd, bijna 75 procent van het streefgetal.

De doelstelling van 4000 beoordelingen werd met 4.178 wel gehaald. ,,Een prima resultaat, meer dan ooit tevoren en het viervoudige vergeleken met 2019. Voor de ruim 4000 eigenaren die een versterkingsadvies ontvingen betekent dit hopelijk meer helderheid en perspectief’’, aldus de NCG, dat stelt dat de versterking inmiddels op 1.769 adressen ook echt is voltooid.

Op basis van de resultaten trekt NCG de conclusie dat ‘we het versterkingstraject nu op de rit krijgen’. ,,We realiseren ons dat het voor de bewoners in het aardbevingsgebied lang niet snel genoeg gaat. En dat we enorm ons best moeten blijven doen om iedereen zo snel mogelijk in een veilig huis te laten wonen. De resultaten geven ons echter ook vertrouwen in de toekomst. Vanzelfsprekend streven we ernaar de stijgende lijn die we in 2020 hebben gezien, vast te houden in 2021’’, aldus de NCG.