De faunatoren komt op het trapveldje achter de haven (archieffoto).
De faunatoren komt op het trapveldje achter de haven (archieffoto).

Krewerd krijgt faunatoren

Algemeen

KREWERD - Krewerd krijgt een faunatoren. Hoe dit onderkomen voor vogels en vleermuizen eruit gaat zien, wordt maandag 8 februari bekend.

In Krewerd moeten zo’n beetje alle huizen versterkt worden om bestand te zijn tegen bevingen door de gaswinning. Bijna alle dakpannen moeten eraf en vrijwel alle spouwmuren worden versterkt. Als gevolg hiervan verliezen veel zwaluwen, huismussen en vleermuizen hun onderkomen. De bewoners hebben zelf een oplossing bedacht en dat is de komst van een faunatoren.

Eind vorig jaar is een prijsvraag uitgeschreven onder alle architecten die in het dorp actief zijn. Zij mogen allemaal een eigen ontwerp maken voor de faunatoren. Het moet een toren zijn die straks onderdak biedt aan alle dieren die in het dorp voorkomen en die ‘op straat’ komen. 

De faunatoren moet verrijzen op het trapveldje bij het haventje en passen bij het dorp. De ontwerpen die zijn ingediend, worden tentoongesteld in dorpshuis Kredo. De inwoners vormen zelf de jury. Op een bewonersavond op 8 februari wordt de keuze gemaakt. De winnende architect krijgt 1000 euro en mag de faunatoren realiseren.