Er is een nieuwe Pronkjewailpad dat voor een groot deel door Eemsdelta voert.
Er is een nieuwe Pronkjewailpad dat voor een groot deel door Eemsdelta voert.

Nieuw Pronkjewailpad voert door Eemsdelta

Algemeen

EEMSDELTA - Wandelorganisatie Tocht om de Noord heeft een nieuwe route ontwikkeld. Het gaat om het Pronkjewailpad Oost, dat vanaf 1 april gelopen kan worden. De route voert voor een groot deel door Eemsdelta.

Tocht om de Noord kende al de Pronkjewailpaden Noord en Zuid. Ze zijn erg populair onder wandelaars en fietsers, omdat het om een activiteit gaat die heel goed te doen is in coronatijd. De Noordroute meet 250 kilometer, de Zuidroute 350 kilometer en de Oostroute is 200 kilometer. Er wordt ook nog gewerkt aan een Westroute van 200 kilometer, die in 2022 wordt opengesteld. 

Deelnemers wandelen of fietsen het Pronkjewailpad aan de hand van een stempelkaart. Onderweg moeten zij in elk dorp minstens één stempel op hun stempelkaart halen. Momenteel doen circa 400 lokale ondernemers en andere toeristische, recreatieve en culturele organisaties in Groningen mee als stempelpost.

Naast een stempel biedt een groot aantal stempelposten de deelnemer ook een ‘Pronkjewail’ aan: een gastvrij gebaar. Denk bijvoorbeeld aan het meegeven van een souvenir, het proeven van een stukje poffert, een expositie bekijken, of een toren beklimmen. Zo leert men het landschap, de cultuur, het erfgoed én de inwoners van Groningen kennen.

Deelnemers hebben twee jaar om de gekozen tocht te voltooien. Het Pronkjewailpad is elk jaar van april tot en met oktober geopend, van donderdag tot en met zondag. Meer informatie is te vinden op www.tochtomdenoord.nl.