Afbeelding

Tineke Rouw: van dansen tot zingen

Algemeen

OVERSCHILD - Dansdocent Tineke Rouw verwoordt het als volgt: ,,Mien hoes dei lag aan Eemskanoaldiek, in dorp van Hollandshoop aan Graauwediek, met Schiltjersbus noar stad tou, bie V en D koffie met appelgebak, Overschild was mien dorp, mor dei gait nou plat!”

Vanaf vorig jaar maart is Tineke Rouw uit Overschild, bekend als oriëntaalse dansdocent, online doorgegaan. Na precies 45 danslessen volgde een periode waarin de studioactiviteiten in aangepaste vorm mochten worden hervat. Vervolgens kwam een totale lockdown. 

Tot op de dag van vandaag zijn haar lessen via internet in de huiskamer te volgen. ,,Voordeel van Teams is dat je elkaar kunt zien en dat geeft toch meer verbinding met elkaar, zo houden we na afloop samen even een babbeltje onder het genot van een kopje koffie of thee”, legt ze uit.

Nu ze niet meer in haar studio’s danslessen mag geven, heeft ze meer ruimte gekregen om liedjes te schrijven. Zo heeft de coronapandemie haar intussen al zes nieuwe nummers opgeleverd: in het Engels, eigen dialect en deze keer ook in het Nederlands.

De nummers gaan over onderwerpen die haar aan het hart liggen. ‘Come on and lay me down’ is geschreven voor haar dierbare vrienden die het nu heel moeilijk vanwege de schade aan hun bedrijfspand en het vertragen daarvan. ‘Stil op straat’ kwam voort uit de eerste lockdown. Het liedje ‘De weg was lang’ gaat over een gezin dat moest vluchten uit Syrië. Het verhaal raakte haar diep, waarna de tekst vrijwel als vanzelf kwam.