Op cbs De Fontein wordt er deze periode veel aan kunst gedaan.
Op cbs De Fontein wordt er deze periode veel aan kunst gedaan.

Kunstweken op cbs De Fontein

Algemeen

TEN BOER - De komende weken staan bij cbs De Fontein in Ten Boer tijdens alle creatieve lessen kunstenaars centraal. 

Tijdens de start werd er gepuzzeld en moesten er codes gekraakt worden om te ontdekken welke kunstenaar de kinderen beter zouden leren kennen. Elke groep kreeg als beloning twee boeken over de kunstenaar, waar over gewerkt wordt.

In de onderbouw staan Wassily Kandinsky, Piet Mondriaan en Keith Haring centraal. In de bovenbouw zijn dat Vincent van Gogh, Joan Miró en Henri Matisse.

De kinderen leren veel over de schilders, over hun manier van werken en over de schilderijen die door hen gemaakt zijn. Natuurlijk gaan ze ook zelf aan de slag.

Op de schilderijen van Miró staan allerlei figuurtjes. Die worden mirogliefen genoemd en die kunnen ook zelf gemaakt worden. Met een liniaal en de kleuren zwart, wit rood, geel en blauw kan een eigen ‘Mondriaan’ gemaakt worden.

Kandinsky hield van kleuren en schilderde wat hij zag, wat hij hoorde en wat hij voelde. Hij was een expressionist. Van Gogh schilderde in Arles, waar hij een jaar woonde, veel portretten. Een ervan is Camille, de jongste zoon van de Franse postbode. Camille naschilderen is een precies en moeilijk werkje vanwege alle kleuren.

Met Kapla, de houten blokjes waar de kinderen graag mee spelen, kunnen kinderen van zichzelf een Keith Haring-figuur maken. Ze weten dan ook hoe ze kunnen tekenen op papier of buiten op het schoolplein.

Matisse hield van felle kleuren en felle contrasten. Hij nam het daarnaast niet zo nauw met perspectief. Knippen, plakken, drukken en schilderen zijn technieken waar hij veel gebruik van maakte. 

Gekoppeld aan de kunstweken zijn een eigen kunstwerk, een online-museum en een eigen museumshop.