Afbeelding

Milieueffecten fabriek biobased kunststoffen bijna compleet

Algemeen

DELFZIJL - De verwachte geur- en geluidhinder van een demonstratiefabriek voor biobased kunststoffen in Delfzijl zijn voldoende in beeld.

Naar de effecten op de luchtkwaliteit moet nog een keer gekeken worden, omdat daar een verouderd model voor is gebruikt. Dat zegt de Commissie voor de milieueffectrapportage in haar advies over het milieueffectrapport voor de fabriek. De provincie Groningen had de commissie gevraagd de inhoud van het rapport te beoordelen.

Suikersiroop

Avantium wil op bedrijventerrein Oosterhorn in de gemeente Delfzijl een demonstratiefabriek bouwen om furaandicarbonzuur (FDCA) uit suikersiroop te produceren. FDCA is een belangrijke grondstof voor een nieuwe plasticsoort polyetheenfuranoaat (PEF). Deze kan het fossiele polyethyleentereftalaat (PET) vervangen. Voordat de provincie Groningen besluit over de omgevingsvergunning voor de fabriek, zijn de milieugevolgen onderzocht in een milieueffectrapport.

Voor het berekenen van de effecten op de luchtkwaliteit is geen actueel model gebruikt, wat wel nodig is volgens wet- en regelgeving. Over de verwachte geur- en geluidhinder geeft het milieueffectrapport voldoende informatie. De Commissie adviseert wel de geur- en geluidhinder te monitoren als de fabriek in gebruik is, gezien het innovatieve karakter van de fabriek.

De Commissie adviseert het milieueffectrapport aan te vullen en daarna pas een besluit te nemen over de omgevingsvergunning.