Het werk aan het Kultuureiland is op gang gekomen.
Het werk aan het Kultuureiland is op gang gekomen.

Kultuureiland Damsterplas in Steendam in wording

Algemeen

STEENDAM - Bij de zandafgraving in Steendam wordt druk gewerkt. Doel van dit alles is het realiseren van het Kultuureiland.


Dat is een innovatief, dynamisch en groeiend project waarbij kunstenaars met diverse disciplines kunst en natuur laten samensmelten tot een artistiek, attractief en duurzaam belevenispark voor jong en ouder. Het doel van het project is het ontwikkelen van een groen en langjarig kunst- en cultuurproject en een even zo langdurige reeks culturele experimenten in het landschapspark Damsterplas nabij het Schildmeer in Steendam.

Het is de bedoeling een multifunctionele parkomgeving als creatief en innovatief podium te vormen waar kunst, cultu­ur, innovatie, natuur en duurzaamheid in een langdurig proces vrij baan krijgen. Zo ontstaat een cultuur-toeristische trekpleister met bovenregionale aantrekkingskracht.

Kunstenaarscollectief

Kultuureiland is een project van de stichting Kultuureiland in nauwe samenwerking met kunstenaarscollectief stichting De Draad en stichting Beleveniscollectief. Het Beleveniscollectief bestaat uit een groep kunstenaars die het woon- en leefklimaat wil verbeteren door middel van bespeelbare en beleefbare sculpturen en objecten, speelterreinen, belevenislandschappen, ontmoetingsplaatsen en recreatieve voorzieningen.

Het Kultuureiland wordt de komende jaren in diverse fases vormgegeven. Dit jaar krijgt het landschap vorm met vaste planten- en kruidenheuvels, er worden duizend wilde bloemen gezaaid, er worden zit- en kijkplekken aan het water gemaakt, er komt een toegangsweg met een parkeerplaats, amfi-theaters voor optredens, een theetuin, plekken om kunstwerken te plaatsen en er komt een zaagpodium waar door de houtbewerkers kunstwerken worden gemaakt. In de komende jaren komen er van houtbouw ook paviljoens op het Kultuureiland, onder andere voor de horeca.

Art Carnivale

Kultuureiland heeft een relatie met het jaarlijkse festival Art Carnivale, dat ’s zomers plaatsvindt in Steendam met een bonte mix van muziek, (straat) theater, kunstmarkt, workshops en kinderactiviteiten, (www.artcarnivale.nl) en met Kunst- en Cultuurhuis De Ent, (www.facebook.comkunstencultuuruisdeent.nl) een informatie- en ontmoetingscentrum, galerie, mediatheek en broedplaats voor nieuwe ideeën, Bovenpad 13 in Hellum, en met stichting het Beleveniscollectief. 

Feestelijke opening

Dit jaar komt er een feestelijke opening, waarbij de coronamaatregelen in acht worden genomen, is er een belevenis wandelroute door het bloemenlabyrint en zullen er al workshops en optredens worden georganiseerd. Informatie over het Kultuureiland is te vinden op www.facebook.com/Kultuureiland.