Met een lucbtbuks dient een omklapbaar doel geraakt te worden.
Met een lucbtbuks dient een omklapbaar doel geraakt te worden.

Hunter Field Target steeds populairder

Algemeen

MEEDHUIZEN - Hunter Field Target wordt als schietsport steeds populairder. In 2019 is in Delfzijl de schietvereniging HFT Groningen opgericht. 

Ondanks de coronabeperkingen heeft deze jonge vereniging afgelopen jaar een aanzienlijke groei doorgemaakt. Inmiddels telt de club ruim 20 leden waaronder ook 5 jeugdleden die wekelijks met veel enthousiasme deze discipline onder de knie proberen te krijgen. 

,,Vanwege de coronamaatregelen hebben we helaas geen open dag kunnen organiseren, maar toch hebben veel nieuwe liefhebbers ons weten te vinden”,zo laat secretaris Jos van der Maat weten. ,,Daarbij is het natuurlijk hartstikke mooi dat we nu ook een leuke groep jeugdleden hebben kunnen inschrijven die samen met hun vader regelmatig komen trainen.” 

Een van de jongste leden is een meisje van 11 jaar dat, onder begeleiding van haar vader, met haar eigen luchtbuks schiet en ook aan de clubwedstrijden deelneemt. Hunter Field Target is een uitdagende en verslavende sport voor mannen en vrouwen, jong en oud. De vereniging heeft haar thuisbasis bij het Sportschietcentrum Delfzijl aan de Westerlaan in Meedhuizen. Hier wordt wekelijks serieus maar in een zeer ongedwongen sfeer geoefend. 

Wat is Hunter Field Target?

Hunter Field Target HFT is een vorm van schietsport waarbij gebruik wordt gemaakt van een luchtgeweer (luchtbuks) die niet krachtiger mag zijn dan 16,3 Joule en die is voorzien van een richtkijker (scope). Een wedstrijdbaan voor HFT wordt in de buitenlucht op een afgesloten terrein uitgezet en bestaat meestal uit 40 metalen klapdoelen. Als het doeltje correct wordt geraakt, valt het om en mag de schutter twee punten bijschrijven. 

De beperkte kracht van de luchtbuks heeft echter tot gevolg dat het slechts 0,5 gram wegende kogeltje al snel hoogte verliest. Na enkele tientallen meters is het kogeltje al enkele centimeters gedaald. Dit hoogteverlies moet door de schutter worden gecorrigeerd. De moeilijkheid voor de schutter bestaat daarbij vooral uit het feit dat hij niet weet op welke afstand het doeltje is geplaatst en hoeveel hij zijn schot dus moet corrigeren. Daarbij moeten de schutters ook rekening houden met de weersomstandigheden en de eventuele hoogteverschillen. Om succesvol te kunnen zijn is dus veel oefening en concentratie benodigd.

Kennismaken met HFT

Inmiddels kan er weer, in groepjes van maximaal 4 personen, wekelijks in de buitenlucht worden geschoten. Ook dit voorjaar zal het echter nog niet mogelijk zal zijn om een open dag te organiseren. Daarom biedt HFT Groningen voor geïnteresseerden de mogelijkheid om na aanmelding, geheel  vrijblijvend op een clubtraining langs te komen en met Hunter Field Target kennis te maken. Er zijn dan altijd enthousiaste schutters aanwezig die de grondbeginselen kunnen uitleggen.  Daarbij bestaat ook de mogelijkheid om het zelf eens te proberen. 

Een berichtje naar hft-groningen@ziggo.nl is voldoende. Er wordt dan in overleg een afspraak gemaakt. Voor nadere informatie over Hunter Field Target en de vereniging kunnen liefhebbers terecht op de website www.hft-groningen.nl.