Afbeelding

Zonsverduistering op komst: natuur doet het licht even uit

Algemeen

EEMSDELTA - Voor het eerst in zes jaar is er donderdag 10 juni weer een zonsverduistering te zien. De maan schuift dan even voor de zon, waardoor het zonlicht maar gedeeltelijk de aarde bereikt. 

Voor het eerst sinds jaren is er die dag van 11.19 tot 13.31 uur een zonsverduistering te zien in Nederland. Om veilig van dit bijzondere natuurverschijnsel te genieten, dient men de ogen overigens goed te beschermen. 

Tijdens de eclips van donderdag 10 juni schuift de maan dan voor de zon langs. Op het hoogtepunt wordt de zon voor 28 procent verduisterd. Doordat de zon op dat moment op 57 graden boven de zuidoostelijke horizon staat, is het maximum van de eclips ook in Nederland goed zichtbaar. 

Vogels stoppen met zingen

Het wordt niet echt donker maar de verduistering heeft toch veel invloed op de omgeving. Zo stoppen vogels met zingen omdat ze denken dat het avond is, wordt het kouder en krijgen schaduwen op de grond opeens vreemde vormen. Ook de energieopwekking via zonnepanelen is minder tijdens een eclips. 

Het zonlicht dat de aarde wel bereikt en de uv-straling zijn schadelijk voor de ogen. Een eclipsbril is dan ook geen overbodige luxe of grappige gadget, maar een speciale veiligheidsbril die de ogen de juiste bescherming biedt tegen de schadelijke straling van de zon.