Eric Boerma overhandigt de brandewijnkom aan Herma Grimmius van De Groninger Zilverkamer.
Eric Boerma overhandigt de brandewijnkom aan Herma Grimmius van De Groninger Zilverkamer.

Nieuwe aanwinsten voor Groninger Zilverkamer

Algemeen

APPINGEDAM - De Groninger Zilverkamer in Appingedam heeft de collectie uitgebreid met drie nieuwe aanwinsten. Het gaat om een trekpot, mosterdpot en brandewijnkom.

De Groninger Zilverkamer is sinds 8 juni weer geopend. De collectie is de afgelopen tijd flink opgepoetst zodat alle voorwerpen weer letterlijk staan te stralen. Daaronder ook de drie nieuwe aanwinsten.

De zilveren trekpot is van een uitzonderlijk groot formaat, prachtig gedecoreerd en gemaakt in Appingedam rond 1745 door Gerrit Hoving. De nieuw aangekochte mosterdpot met deksel stamt uit 1720 en is voorzien van een alliantiewapen. De Groninger brandewijnkom komt uit 1772-1773 en is een schenking van een echtpaar uit het Hogeland dat anoniem wil blijven. Antiekhandelaar Eric Boerma heeft bemiddeld bij de schenking.

Bezoekers vinden in de Zilverkamer een collectie met herkenbare, maar ook nagenoeg onbekende zilveren objecten. Daarnaast is momenteel een aantal schilderijen te zien van kunstenares Aly van der Wal uit Uithuizermeeden, lid van de Groninger Ploeg. Het gaat om werken met een diversiteit aan technieken.

De Groninger Zilverkamer is gevestigd aan de Oude Kerkstraat 1 in Appingedam. Het museum is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur.