Keuring van een van de stamboekpaarden. Foto: Claudia Dermois.
Keuring van een van de stamboekpaarden. Foto: Claudia Dermois.

Keuring Groninger Paard in Tolbert

Algemeen

TOLBERT -  Na een jaar zonder regionale keuringen van Stamboek het Groninger Paard staan er dit jaar weer meerdere keuringen op de planning waar Groninger merries-, ruinen en veulens hun beste beentje voor kunnen gaan zetten voor een goede beoordeling. De keuring in Regio Noord is op 17 juli in Tolbert.

Daarnaast is er door versoepeling van de coronamaatregelen meer mogelijk en dus is er op de keuringen ook ruimte voor zadel- en showrubrieken en demonstraties. Zo is er per regio een ‘Dag van het Groninger Paard’. Hierbij is publiek welkom. 

Stamboekopname
Op de regionale keuringen is er ruimte voor stamboekopname en het keuren van stamboekpaarden. Stamboekopname is voor Groningers vanaf drie jaar. Het paard wordt dan gemeten (stokmaat-borstomvang-pijpomvang), lineair gescoord en beoordeeld in stap en draf op harde bodem. Voor de eindbeoordeling van een paard telt ook de keuring in de ring mee. De paarden die al in het stamboek zijn opgenomen, worden ingedeeld in verschillende rubrieken, waaronder stermerries, modelmerries, stamboekmerries en stamboekruinen. Ook veulens worden voorgesteld en beoordeeld.

Rustig karakter
Betrouwbaar, nuchter en veelzijdig: dat is het Groninger paard. Het Groninger paard heeft een rustig karakter en is voor alles inzetbaar. Het Groninger paard is een zwaar warmbloedpaard met drie goede basisgangen: de stap is ruim en energiek, de draf is vlot en economisch er is sprake van een voldoende goede galop. Groninger paarden kunnen langdurig grote werkprestaties leveren en hebben een goede gezondheid. 

Er zijn nog steeds relatief weinig Groninger paarden. Het ras heeft daarom officieel een status als zeldzaam huisdierenras. Mede door de stamboekvereniging en enthousiastelingen, waaronder deelnemers en bezoekers van de keuringen, hoopt men dit ras nog lang in stand te kunnen houden.