Museum Stad Appingedam in de Wijkstraat.
Museum Stad Appingedam in de Wijkstraat.

‘Opschoontentoonstelling’ in Museum Stad Appingedam

Algemeen

APPINGEDAM - Museum Stad Appingedam wil z’n depot opschonen. In verband hiermee wordt een speciale tentoonstelling georganiseerd waar het publiek z’n oordeel over de objecten kan geven. 

Een museum heeft doorgaans veel meer objecten dan dat er getoond kunnen worden. Deze bevinden zich in het depot. Sommigen blijven daar decennialang liggen. Geen enkel ander museum vraagt ze te leen, het museum heeft er geen ruimte voor of ze zijn dubbel. Soms ziet het object er niet uit en moet het eerst toonbaar gemaakt worden, wat veel geld kost. Ook komt het voor dat een object gewoon bij geen enkel tentoonstellingsthema past.

Ook Museum Stad Appingedam heeft met deze situatie te maken en wil de collectie opschonen. Daarvoor wordt de medewerking van het publiek ingeroepen. Moet iets behouden blijven of is het object misschien ergens anders beter op zijn plek? Ook worden er vragen voorgelegd over het collectiebeleid van het museum: moet een doofpot nog bewaard worden als elk ander historisch museum er al zes in het depot heeft staan? Of de bekende sigarenplank? 

Tijdens de tentoonstelling ‘Voor het Voetlicht: vragen over objecten uit het depot’ kan het publiek z’n oordeel vellen en suggesties doen. De expositie is te bezichtigen tot en met 25 juli. Museum Stad Appingedam is gevestigd aan de Wijkstraat 25.

Een aantal collectiestukken, in dit geval oude bewaarblikken en -bussen.
Attributen uit vervlogen tijden.
Ook kleding en textiel maakt deel uit van de collectie.