De bever is met een wildcamera vastgelegd. Daardoor is duidelijk dat het dier zich in de buurt van Appingedam ophoudt.
De bever is met een wildcamera vastgelegd. Daardoor is duidelijk dat het dier zich in de buurt van Appingedam ophoudt.

Waterschap jaagt op bever bij Appingedam

Algemeen

APPINGEDAM - In de omgeving van Appingedam is een bever gesignaleerd. Waterschap Noorderzijlvest heeft het dier gelokaliseerd met een wildcamera en heeft vangkooien geplaatst.

De bever is ook gezien in de omgeving van Delfzijl, de stad Groningen en in het gebied van buurwaterschap Hunze en Aa’s. Hierover zijn diverse meldingen binnengekomen. 

Recentelijk is het beverbeheerplan door de provincies Groningen en Drenthe vastgesteld. Met dit plan wordt een evenwicht gezocht tussen de bescherming van bevers aan de ene kant en de bescherming van dijken en kades en de zorg voor voldoende water aan de andere kant. Het protocol dat daarin is afgesproken, wordt door Noorderzijlvest gevolgd. 

De aanwezigheid van een bever betekent het werkgebied van Noorderzijlvest nu wordt aangemerkt als zogenaamd ‘rood’ gebied. In deze laaggelegen gebieden betekent de aanwezigheid van een bever een risico voor de waterveiligheid omdat gebieden kunnen overstromen als dijken bezwijken door graafschade. Daarom kan de bever hier niet blijven. 

Als de bever gevangen is, wordt deze in overleg met de provincie Groningen en de zoogdierenvereniging uitgezet in een groene zone. Daar is de bever welkom en is de leefomgeving geschikt. In groene zones zijn afwisselend leefgebieden beschikbaar met beken, plassen en laagveenmoerassen die met elkaar in verbinding staan. Het waterschap heeft inmiddels ontheffing van de provincie Groningen gekregen om de bever te vangen. Hiervoor zijn vangkooien geplaatst. Met het gebruik van sensoren en regelmatige controles wordt nagegaan of het dier gevangen is.