Meindert Joostens (links) en Rob Møhlmann in het nieuwe Fransema Kabinet (foto Yolanda Wals).
Meindert Joostens (links) en Rob Møhlmann in het nieuwe Fransema Kabinet (foto Yolanda Wals).

Fransema-collectie ondergebracht bij Museum Møhlmann

Algemeen

APPINGEDAM - De Fransema-collectie is ondergebracht bij Museum Møhlmann in Appingedam. Wethouder Meindert Joostens van de gemeente Eemsdelta en museumeigenaar Rob Møhlmann hebben woensdag de bruikleenovereenkomst getekend.

De Fransema-collectie bestaat uit ongeveer 4500 zeldzame boeken, documenten en geschriften. De verzameling is vernoemd naar Ekke Fransema, een Nederlandse jurist die de werken bijeen bracht. Na zijn overlijden in 1928 verwierf de openbare bibliotheek van Appingedam de collectie. Tot 2017 was de verzameling te zien in het toenmalige gebouw van de bibliotheek. Daarna kreeg het een tijdelijke plek in gebouw Kabzëel.

Wethouder Meindert Joostens: ,,Deze prachtige verzameling krijgt in Museum Møhlmann een mooie plek. Het museum heeft meer kabinetten, naast wisselende exposities van hedendaagse realistische kunst. Onze cultuur is onderdeel van onze identiteit en geschiedenis. Ekke Fransema heeft de geschiedenis van de provincie Groningen vastgelegd. Een geschiedenis waar we trots op zijn. Naast onze wierden, kerken, orgels, borgen en andere monumentale gebouwen vinden we het belangrijk dat deze vorm van roerend erfgoed zorgvuldig wordt bewaard en voor het publiek  te zien is.’’ 

De Stichting Fransema heeft woensdag het eigendom van de collectie formeel overgedragen aan de gemeente Eemsdelta. Tot de verhuizing van de bibliotheek in Appingedam in 2017 naar het Professor Cleveringaplein, heeft Biblionet Groningen onderdak geboden aan de Fransema-collectie. De gemeente heeft met Museum Møhlmann een bruikleenovereenkomst gesloten voor het beheer en tonen van de collectie aan bezoekers. 

De collectie heeft in het museum een volledig eigen onderkomen gekregen. De traditie van de Fransema-lezing over een historisch of cultureel onderwerp wordt in 2022 nieuw leven ingeblazen. 

Rob Møhlmann: ,,De Fransema-collectie is niet alleen een interessante collectie voor Groningen en Ommelanden. De collectie is door de persoon van Ekke Fransema al bijna een eeuw lang ook een Damster verhaal. Toen de collectie voor Appingedam in de vergetelheid dreigde te raken, heb ik gemeend hiervoor een nieuw Kabinet te moeten creëren. Zo blijft de collectie voor de stad Appingedam behouden.’’



Rachel van den Hoogen, voorzitter van de Stichting Fransema, en wethouder Meindert Joostens tekenen voor de overdracht (foto Yolanda Wals).