Afbeelding

Heruitgave Ter Laan dankzij kleindochter

Algemeen

SLOCHTEREN - Ter gelegenheid van de 150e geboortedag van Kornelis ter Laan vindt er een heruitgave plaats van Humor in Grunnegerlaand. De uitgave is mede mogelijk geworden dankzij de historische vereniging Het Wold.

Kornelis ter Laan werd in Slochteren geboren op 8 juli 1871. Hij ontwikkelde zich tot onderwijzer, schoolhoofd, politicus en burgemeester, folklorist, taalkundige en publicist. In Groningen werd hij vooral bekend vanwege zijn Nieuw Groninger Woordenboek en als nestor van het Gronings-eigene. In 1947 verscheen de eerste druk van Humor in Grunnegerlaand.

‘Laive laandlu’

In deze uitgave verklaart de auteur uitdrukkingen en grapjes en rijgt hij de verschillende onderwerpen op de voor hem zo kenmerkende manier aaneen; gemoedelijk en met een warm hart voor zijn ‘laive laandlu’. Ter Laan sluit dit vrolijke boek serieus af met de volgens hem broodnodige ‘regels voor de eenheid van spelling van alle Groninger dialecten’.

Ter Laans werk behoort tot het culturele erfgoed van Groningen. Zijn jongste kleindochter nam het initiatief tot deze heruitgave, met de originele tekst en met afdrukken van de ‘schilderkes’ die Johan Dijkstra, medeoprichter van Kunstkring De Ploeg, maakte voor de oorspronkelijke uitgave. Dit unieke boek vol humoristische verhalen en anekdotes zorgt voor ‘Grunnegs plezaaier in vrouger doagen’.

Eerste exemplaar

Op 10 juli wordt door de jongste kleindochter van Kornelis ter Laan -Stip ter Laan- het eerste exemplaar van het boek uitgereikt aan de kleindochter van Evert Jan Thomassen á Thuessink van der Hoop – jonkvrouw Mieke van Panhuys. Van der Hoop was in de periode 1925-1940 burgemeester van de gemeente Slochteren en woonde destijds op de Fraeylemaborg. Kleindochter Mieke woont nog steeds in Slochteren.

De Historische Vereniging Het Wold -actief in Slochteren maar ook in de dorpen Kolham, Froombosch, Woudbloem, Luddeweer, Schildwolde en Overschild, is nauw betrokken bij de totstandkoming van het boek en de presentatie. Deze actieve vereniging werd in 2001 opgericht en bestaat dit jaar 20 jaar.

Deze heruitgave is mede mogelijk gemaakt door Boerderijmuseum Duurswold, Historische Vereniging Het Wold , Stichting het Grunneger Bouk, Stichting Scholten Kamminga fonds en Gemeenten Midden-Groningen.