Molen De Dellen won de tweede prijs en een aardig geldbedrag.
Molen De Dellen won de tweede prijs en een aardig geldbedrag.

Molen De Dellen grijpt naast hoofdprijs

Algemeen

NIEUW-SCHEEMDA -  Molenstichting Midden- en Oost-Groningen heeft met molen De Dellen in Nieuw-Scheemda net naast de molenprijs van 75.000 euro van 2021 gegrepen. .

Vijf molens hebben dit jaar om de Vriendenloterij Molenprijs ter waarde van 75.000 geuro estreden. Houtzager De Otter in Amsterdam had met 7505 stemmen uiteindelijke de hoofdprijs. De Dellen bij Nieuw-Scheemda werd knap tweede met 7027 stemmen. Elke stem levert de molen een euro op.De stichting heeft hierdoor toch nog 7027 euro binnengehaald. 

Het benodigde bedrag om de molen te herstellen is echter bij lange na nog niet binnengehaald. De hoop is gevestigd op bijdragen van de provincie en de molenfonds om financieel te helpen. Deze maand loopt ook nog de crowdfundingactie van De Dellen ‘Geef onze dame haar vleugels terug!’ Het bedrijfsleven of particulieren kunnen nog steeds een donatie doen. Dat kan via www.msmog.nl.

Enorme knal

Toen een van de roeden van De Dellen met een enorme knal afbrak, schudde de molen zó hard, dat zelfs de oude klok ervan stilviel. Molenaar André Schuthof: ,,De wijzers staan nog steeds op de tijd dat het gebeurde. Ik zet ze pas weer in beweging als ook de wieken weer draaien”. Het gebeurde bij rustig weer in september 2020, waardoor De Dellen er al een jaar treurig biijstaat zonder wieken. Maar als het aan de Molenstichting Midden- en Oost-Groningen ligt, duurt dat niet lang meer. 

Voorzitter Reint Huizenga: ,,Het zou fantastisch zijn om de voldoende middelen bijeen te krijgen om De Dellen te herstellen.”