De camera is onthuld. Daarmee is de bouw van Betingehof officieel van start gegaan.
De camera is onthuld. Daarmee is de bouw van Betingehof officieel van start gegaan.

Bouw Betingehof in Delfzijl officieel van start

Algemeen

DELFZIJL - In de Polarisbuurt in Delfzijl is woensdag het officiële startsein gegeven voor de bouw van 22 nieuwe woningen van Acantus. Ze worden zodanig gesitueerd dat een hofje ontstaat. De voorlopige naam is ‘Betingehof’.

Acantus-bestuurder Anita Tijsma, wethouder Annalies Usmany-Dallinga van de gemeente Eemsdelta, Trebbe Bouw-directeur Jeriça Hartholt en toekomstige bewoner Annemarie Olinga hebben samen de starthandeling verricht. Ze onthulden een timelapsecamera waarmee het verhaal wordt vastgelegd van de boom die midden op de bouwplaats staat. Deze boom staat er al jaren en sinds de aanplant is de directe omgeving al vaak veranderd. Met de woningbouw gebeurt dat nu weer. De boom staat symbool voor de levensloopbestendigheid van Betingehof. Alle woningen worden namelijk zo gebouwd dat de bewoners erin kunnen blijven wonen, ook als hun levensomstandigheden veranderen.

De 22 woningen kunnen allemaal gelijkvloers bewoond worden. Op de begane grond worden namelijk ook een slaapkamer en badkamer gerealiseerd. De naam Betingehof verwijst naar het zorggebouw dat op deze plek heeft gestaan. Verwacht wordt dat de laatste woning medio volgend jaar wordt opgeleverd.

Anita Tijsma: ,,De samenwerking met de gemeente en Trebbe zijn heel prettig. Daar willen we nog een samenwerking aan toevoegen: met de toekomstige bewoners. Met hen willen we de binnentuin inrichten om te zorgen dat ze zoveel mogelijk woonplezier uit de nieuwe woningen halen.”

Voor Annemarie Olinga is het project extra bijzonder. ,,Ik heb vroeger op deze plek gewerkt in het verzorgingstehuis Betingeheem’’, aldus haar verklaring. Zij onthulde symbolisch de camera waarmee de bouwwerkzaamheden in een timelapse vastgelegd worden. Volgens haar ‘een hele eer’.

Het kan zijn dat de naam Betingehof nog verandert, want de definitieve naam wordt nog bepaald samen met de toekomstige bewoners. Zij hebben ook een belangrijke stem in de inrichting van het gemeenschappelijke binnenterrein. Zeker is wel dat de boom zal blijven staan.

Zo moet de Betingehof er uiteindelijk uit gaan zien.