Clariter wil kunststof afval omzet in nieuwe producten.
Clariter wil kunststof afval omzet in nieuwe producten.

Advies: onderzoek alle effecten komst Clariter naar Delfzijl

Algemeen

DELFZIJL - De provincie Groningen dient goed te onderzoeken wat de effecten zijn als Clariter op bedrijventerrein Oosterhorn in Delfzijl een nieuwe fabriek, die kunststof afval omzet in producten voor de petrochemische industrie,  wil realiseren. 

‘Beschrijf in het milieueffectrapport het complete fabrieksproces. Op die manier komen de milieugevolgen van het hele proces goed in beeld’. Dat adviseert de Commissie voor de milieueffectrapportage aan de provincie Groningen. De provincie heeft de Commissie gevraagd te adviseren over de benodigde inhoud van het milieueffectrapport.

Oplosmiddelen

Clariter wil op bedrijventerrein Oosterhorn in Delfzijl een fabriek bouwen waar kunststof afval wordt omgezet in chemische producten voor de industrie. Die producten worden daarna verwerkt tot oplosmiddelen, oliën en waxen. Voordat de provincie Groningen besluit over de benodigde vergunningen voor de fabriek worden eerst de milieugevolgen onderzocht in een milieueffectrapport.

‘Geef een beschrijving van het complete fabrieksproces’, zegt de Commissie, ‘zodat de milieugevolgen van het hele proces goed in beeld komen. Kijk daarbij naar de herkomst, de samenstelling en de hoeveelheden afvalstoffen die worden verwerkt’.

De Commissie adviseert ook te laten zien welke ongewenste uitstoot en afvalstromen de fabriek veroorzaakt bij normale bedrijfsvoering, maar ook bij bijzondere omstandigheden, zoals storingen en calamiteiten.