Afbeelding

Actie ‘Bomen zijn baas’ in Eemsdelta

Algemeen

EEMSDELTA - Inwoners van de gemeente Eemsdelta kunnen vanaf vandaag voor een gereduceerd tarief bomen en struiken bestellen via planboomgroningen.nl. Met de actie ‘Bomen zijn baas’ willen de Natuur en Milieufederatie Groningen en Landschapsbeheer Groningen inwoners van de provincie Groningen motiveren om zoveel mogelijk bomen en struiken te planten.

Met de actie ‘Bomen zijn baas’ trekken de Natuur en Milieufederatie Groningen en Landschapsbeheer Groningen de komende drie jaar de provincie Groningen door om zoveel mogelijk inwoners te motiveren bomen en struiken te planten.

Bomen verbeteren de biodiversiteit, zorgen voor schaduw en verkoeling in een versteende omgeving, houden water vast en nemen CO2 op. Bomen en struiken in het landschap zijn belangrijk voor veel soorten planten en dieren. En van meer groen in de omgeving wordt men bewezen gelukkiger.

Voor de actie werken de partijen samen met lokale kwekers. Het aanbod is inheems, past bij de bodem en er is keuze uit ongeveer 30 soorten. De jonge boompjes zijn door een forse korting aan te schaffen voor 1,50 euro per stuk. Het gaat om boompjes van ongeveer 60 tot 80 centimeter hoog.

Hoe gaat de plantcampagne in zijn werk

Inwoners van de gemeente Eemsdelta kunnen sinds vandaag hun bestelling doorgeven via planboomgroningen.nl. Tot 10 bomen (of struiken) wordt de aanvraag altijd goedgekeurd, zolang de voorraad strekt. Vanaf 10 stuks beoordeelt Team Plan Boom de aanvraag. Men moet dan een plattegrondje, omschrijving en een foto van de plantlocatie aanleveren. 

De actie is niet alleen geschikt voor inwoners die een of twee boompjes in de tuin willen zetten. De actie is zéker ook om inwoners met een groter erf te inspireren tot het aanplanten van een singel, kleine bosschage, haag of pluktuin. Op 21 en 22 januari kunnen de bestellingen dan worden afgehaald.

Plan Boom

‘Bomen zijn baas’ wordt gesteund door de gemeente Eemsdelta, de provincie Groningen en de Postcode Loterij en is onderdeel van het landelijke project Plan Boom van De Natuur en Milieufederaties en LandschappenNL. Samen hebben zij als doel 10 miljoen bomen te planten in Nederland.