Wisselwoningen in Appingedam.
Wisselwoningen in Appingedam.

Eemsdelta heeft geen huizen voor vluchtelingen

Algemeen

EEMSDELTA - De gemeente Eemsdelta vraagt de minister de komende jaren te worden ontzien van de taakstelling huisvesting van vergunninghouders. De gemeente heeft simpelweg geen woningen beschikbaar vanwege de de versterkingsoperatie die gaande is. 

Het college heeft in een brief aan minister Kajsa Ollongren verzocht de afspraken te bevestigen over dispensatie met betrekking tot de huisvesting van vergunninghouders. Vergunninghouders zijn vreemdelingen met een verblijfsvergunning.

De provincie  heeft aan het kabinet een aantal locaties aangeboden voor de opvang van asielzoekers en de huisvesting van vergunninghouders. Een van de locaties is de tijdelijke opvang van vluchtelingen in Farmsum.

Voorwaarden

Het Groningse aanbod is aan voorwaarden verbonden. Een van de voorwaarden is het ontzien van de gemeente Eemdelta de komende 5 jaar als het gaat om het huisvesten van vergunninghouder. Er is nu al een tekort aan de (wissel)woningen voor de omvangrijke versterkingsoperatie.

Tijdens de provinciale regietafel met daarbij vertegenwoordiging van de ministeries van BZK, Justitie en Veiligheid en het COA zijn de afspraken vastgesteld en naar buiten gebracht.
Begin oktober ontving de gemeente Eemsdelta van het ministerie een nieuwe taakstelling voor huisvesting vergunninghouders voor de eerste helft van 2022.

Het college houdt de minister echter aan de gemaakte afspraken voor dispensatie voor de komende vijf jaar en vraagt deze formeel te bekrachtigen en de taakstelling voor de eerste helft van 2022 in te trekken.

15.000 adressen

Burgemeester Gerard Beukema: ,,Eemsdelta heeft te maken met veruit de grootste versterkingsopgave in de regio, met 15.000 adressen opgenomen in het versterkingsprogramma. Er zijn te weinig (wissel)woningen om de versterkingsopgave in een maatschappelijk aanvaardbaar tempo te verwezenlijken. Dat betekent ook dat er te weinig woningen zijn, hoofdzakelijk in de sociale huursector, om aanvullende huishoudens te huisvesten. Ook vergunninghouders kunnen om deze reden niet worden gehuisvest. Door alle partijen is met begrip op het verzoek tot dispensatie gereageerd en er zijn afspraken over gemaakt. We willen dat deze afspraken zwart op wit worden bevestigd door de minister.”