Afbeelding

Landelijke test NL-Alert op 6 december

Algemeen

EEMSDELTA - NL-Alert verstuurt op maandag 6 december een landelijk testbericht. Dat zal zijn rond 12.00 uur.

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat waarschuwt en informeert over acute noodsituaties in de buurt. Voorbeelden zijn een grote brand, rookwolk met giftige stoffen of terroristische aanslag. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat de ontvanger moet doen en waar meer informatie is te vinden.

NL-Alerts worden ontvangen op de mobiele telefoon. Daarvoor moet het toestel opgeladen zijn én aanstaan. Ook komen er steeds meer digitale reclameschermen en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer, waarop NL-Alerts worden weergegeven.

De ontvangst van een NL-Alert op een mobiel gaat gepaard met een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal bericht. 

Elk jaar op de eerste maandag in juni en december verzendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht. Indien de eerste maandag van de maand op een feestdag valt, wordt het testbericht de eerstvolgende maandag verstuurd. Zo weet de ontvanger hoe een NL-Alert klinkt en eruit ziet. Ook meet de overheid na afloop van de testberichten het bereik van NL-Alert. Meer informatie is te vinden op nl-alert.nl