Afbeelding

Mijlpaal UMCG bij levertransplantaties kinderen

Algemeen

GRONINGEN - In het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is de honderdste levertransplantatie bij een kind verricht, waarbij donormateriaal van een levende donor is gebruikt.

Bij deze levertransplantaties wordt meestal een stukje lever van een van de ouders of een familielid gebruikt. Bij één op de vijf operaties is sprake van een anonieme donor. Zij melden zich spontaan aan of naar aanleiding van een oproep in de media. 

Het UMCG is het enige ziekenhuis in Nederland dat levertransplantaties uitvoert bij kinderen. In 2004 is gestart met het levende donorprogramma.  Dit bleek de oplossing voor het toenemende orgaantekort. Inmiddels wordt het merendeel van alle kinderen getransplanteerd met een stukje lever van een levende donor. De wachtlijststerfte  is hierdoor zelfs naar nul gegaan.

Een levende donor levertransplantatie biedt belangrijke voordelen. De ontvanger kan eerder getransplanteerd worden en het kind kan in de relatief korte wachttijd tot de operatie in optimale conditie gebracht worden voor de geplande transplantatie. Omdat er steeds vaker levende donortransplantaties bij kinderen worden uitgevoerd, blijven er meer postmortale levers beschikbaar voor andere patiënten op de wachtlijst.