Afbeelding

Aldel overgenomen; fors verlies aan banen

Algemeen

DELFZIJL - Aluminiumsmelterij Aldel in Delfzijl wordt overgenomen door de huidige directeur Chris McNamee. Daarmee is een dreigend faillissement van Aldel door de hoge energieprijzen afgewend. Wel komen 120 arbeidsplaatsen bij het bedrijf uit Groningen te vervallen.

Aldel was sinds 2017 in handen van de Amerikaanse investeringsmaatschappij York Capital. Vanwege de hoge prijzen voor stroom en gas moest Aldel de productie eerder dit jaar zoals gemeld sterk verlagen omdat het niet rendabel meer was om aluminium te produceren. Het bedrijf dreigde daardoor in financiële problemen te komen.

Aldel gaat nu in afgeslankte vorm verder. De onderneming neemt daarbij afscheid van 120 van de circa 325 werknemers. Met de bonden is een principeakkoord gesloten over een sociaal plan. Het banenverlies bij Aldel zou kleiner zijn dan eerder werd gevreesd.

De onderneming is sinds 2013 al twee keer failliet gegaan, de laatste keer in 2017. Onder York werd toen een doorstart gemaakt.

Vragen Statenfractie PvdA

Naar aanleiding van het verwachte banen heeft de PvdA in provinciale Staten wederom enkele vragen gesteld aan het college. Men wil weten welke mogelijkheden het college heeft om de mensen die ontslagen worden te begeleiden naar een nieuwe baan in de regio. 

Het is volgens de PvdA van groot belang dat deze mensen niet lang in onzekerheid zullen zitten en snel weer aan het werk kunnen. Factievoorzitter Pascal Roemers: ,,Het is slecht nieuws voor hen die nu op straat komen te staan. Wij verwachten dan ook dat de arbeidsmarkregio er zorg voor zal dragen dat deze mensen zo snel mogelijk weer aan het werk komen in de regio. Wij verwachten van het college dat er extra inzet zal worden gepleegd om dit waar te maken en om te kijken naar mogelijkheden hiervoor binnen het beleid van de provincie.”