Een van de treinen van Arriva.
Een van de treinen van Arriva.

Groninger Belang maakt zich zorgen over treinproblemen

Algemeen

EEMSDELTA - Groninger Belang maakt zich zorgen over de groeiende klachten van reizigers op het spoortraject Groningen-Delfzijl. Daar is de laatste tijd sprake van te korte en dus overvolle treinen in de spits die op sommige stations niet eens meer stoppen. 

Petra Blink, tevens gemeenteraadslid voor Lokaal Belang Eemsdelta,  heeft namens de Statenfractie hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. 

Geen incident

Op het traject Delfzijl-Groningen wordt door reizigers geklaagd over te korte spitstreinen, overvolle treinen in coronatijd en treinen die stations overslaan en reizigers letterlijk in de kou laten staan. Reizigers geven aan dat het hier niet om een incident gaat. 

De provincie Groningen is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in de provincie en daarom trekt Groninger Belang nu aan de bel. De fractie vraagt zich af of het college de mening deelt dat reizigers die gebruik maken van het openbaar vervoer ervan uit moeten kunnen gaan dat zij ook daadwerkelijk mee kunnen en zo op tijd op hun werk, school of vervolgafspraak zijn.
Men vraagt zich af of het college net als Groninger Belang van mening is dat het, zeker in coronatijd, onwenselijk is om te korte treinen en daardoor overvolle treinen in de spits te laten rijden.

Op orde

De vervoerder, in dit geval Arriva, dient volgens GB haar zaken én materieel, conform de gemaakte afspraken en dienstregelingen op orde te hebben. Klachten, zoals nu naar voren komen, dragen volgens Blink en partijgenoten niet bij aan het beeld van betrouwbaar, veilig en schoon openbaar vervoer.

Groninger Belang wil weten wat de provincie gaat doen aan de gesignaleerde problemen, die volgens Arriva te maken hebben met een tekort aan materieel door technische problemen.
,,Is het college met ons van mening dat overvolle treinen, te korte treinen en treinen die stations overslaan niet bijdragen aan de wens van dit college, vanuit duurzaamheidsoogpunt, om meer inwoners met het openbaar vervoer te laten reizen?”, vraagt Groninger Belang zich tenslotte af in de reeks schriftelijke vragen.