Afbeelding

‘Dreiging bevingen vooral door drukverschillen’

Algemeen

EEMSDELTA - Niet de gaswinning op zich, maar de grote drukverschillen zorgen momenteel voor de aardbevingen. Dat legde Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal bij het Staatstoezicht op de Mijnen, maandag uit tijdens een informatieve bijeenkomst van de gemeenteraad van Eemsdelta. 

Kockelkoren was uitgenodigd door de raad om tekst en uitleg te geven over de toegenomen aardbevingen in de regio Loppersum. ,,De hoge mate van activiteiten is niet van de laatste maanden, maar is iets dat we de afgelopen jaren hebben gezien. We zitten aan de bovenkant van het aantal voorspelde aardbevingen en hebben de minister verzocht om dat nader te onderzoeken. We vinden dat namelijk toch wel verontrustend. De onzekerheid blijft groot, zowel qua bevingen en qua versterkingen en dat vergroot de gezondheidsrisico’s”, zo legde hij uit. 

Gestaakt

De gasproductie rond Loppersum is jaren geleden al gestaakt. De bevingen hebben daar echter indirect wel mee te maken. De druk in deze regio daalt namelijk, waardoor gas uit Loppersum richting het zuiden stroomt. Hoe lang het duurt voordat daarin een evenwicht is gevonden en de bodem in rust komt, is onduidelijk. He zwaartepunt van de dreiging van bevingen zal zich volgens de toezichthouder geleidelijk naar het zuidwesten verplaatsen. ,,De onzekerheden kunnen wij  echter niet wegnemen”, aldus Kockelkoren. ,,De kennis is de afgelopen jaren erg toegenomen, maar er is ook veel dat we niet weten. De bevingen vinden in principe plaats op breuklijnen en Groningen heeft veel breuklijnen.”

Grijpskerk

Het extra gas dat het kabinet wil oppompen is deels bedoeld voor de opslag in Grijpskerk. Wanneer dat project niet doorgaat, hoeft er minder uit de bodem gehaald te worden. ,,Dat geeft ruimte om dat te bepleiten wanneer er in april een besluit wordt genomen”, aldus burgemeester Gerard Beukema.