Voorbeeld van een onbewaakte spoorovergang.
Voorbeeld van een onbewaakte spoorovergang.

Oplossing voor drie ‘Lopster’ spoorwegovergangen

Algemeen

LOPPERSUM - Er is een oplossing gevonden voor drie onbewaakte spoorwegovergangen in de oude gemeente Loppersum. Hiertoe is een intentieovereenkomst vastgesteld. De totale kosten bedragen ruim 3,5 miljoen euro.

ProRail en de gemeente zijn de volgende maatregelen overeengekomen: bij de spoorwegovergang aan de Gerichtsweg komt een voetgangerstunnel en de spoorwegovergang aan de Sjuxumerweg krijgt automatische halve overwegbomen. De spoorwegovergang bij de Zuider Lopsterweg wordt gesloten. Dit laatste is afgestemd met de werkgroep met hierin betrokken inwoners.

ProRail gaat in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vóór 2024 alle openbaar toegankelijke onbewaakte overgangen op het reizigersnet beveiligen of sluiten. Men werkt hierbij samen met provincies en gemeenten. Het beveiligen of sluiten van deze zogenaamde NABO’s in Nederland is zowel voor de veiligheid van trein- als wegverkeer van belang.

Veiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid 

Wethouder Hans Ronde: ,,ProRail, provincie Groningen en de gemeente Eemsdelta met een groep betrokken inwoners verenigd in een werkgroep, hebben ieder vanuit hun eigen belang naar oplossingen gezocht. Veiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid stonden hierbij centraal. De komst van een voetgangerstunnel onder de Gerichtsweg zorgt ervoor dat de door de inwoners gewenste historische wandelroute behouden blijft. Dat is een mooi resultaat door intensieve samenwerking. De werkgroep wil nog onderzoeken of er voor de overweg Zuider Lopsterweg een soortgelijke oplossing kan komen als bij de Gerichtsweg. Zowel de gemeente Eemsdelta als ProRail is bereid hier in de toekomst aan mee te werken.”

Investering

Voor het uitvoeren van de vastgestelde maatregelen is een investering van 3.540.000 euro nodig. Aan deze gebiedsgerichte en gezamenlijke aanpak draagt het Rijk ongeveer 50 procent van de investering bij. De overeengekomen bijdrage door de regio (provincie Groningen en gemeente Eemsdelta) is 1.235.000 euro.

De provincie stelt hiervan 735.000 euro beschikbaar. De gemeenteraad neemt op 26 januari een besluit over het beschikbaar stellen van de regionale bijdrage om de maatregelen te kunnen uitvoeren.

Na uitwerking van de plannen starten de werkzaamheden naar verwachting in 2023. Inwoners en andere direct betrokkenen zijn hierover geïnformeerd.