Gerard Beukema krijgt de erepenning opgespeld door zijn vrouw Mirjam de Meijer.
Gerard Beukema krijgt de erepenning opgespeld door zijn vrouw Mirjam de Meijer.

Gerard Beukema krijgt bij afscheid zilveren erepenning Eemsdelta

Algemeen

EEMSDELTA - Waarnemend burgemeester Gerard Beukema heeft gisteren tijdens een buitengewone raadsvergadering afscheid genomen van de gemeente Eemsdelta. Als blijk van dank en erkenning ontving hij de zilveren erepenning van de gemeente Eemsdelta. Het was de eerste keer dat deze onderscheiding werd uitgereikt.

Tijdens het afscheid waren er lovende woorden voor de burgervader van commissaris van de Koning René Paas, collegeleden en fractievertegenwoordigers. Beukema was sinds 2021 waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Eemsdelta en daarvoor bijna zes jaar van de gemeente Delfzijl.

Behalve de gemeentelijke erepenning ontving Beukema een bijbehorende draagspeld uit handen van loco-burgemeester Annalies Usmany-Dallinga. Het ontwerp van de zilveren erepenning en bijbehorende speld zijn gebaseerd op de ambtsketen van Eemsdelta. De drie hoofdelementen water, landerijen en hangende keukens zijn er in verwerkt. Voorafgaand aan de uitreiking van de erepenning droeg de loco-burgemeester een gedicht voor dat speciaal voor Gerard Beukema is geschreven door dichter Alfred van Hall. Beukema na de overhandiging: ,,Het is een grote eer om de laatste erepenning van Delfzijl en nu ook de eerste erepenning van Eemsdelta te mogen ontvangen.” 

‘De ongekroonde koning’
Commissaris van de Koning van Groningen, René Paas, noemde Beukema in zijn toespraak ‘de ongekroonde koning van de strijd tegen de gevolgen van de aardbevingen’. ,,Als een tijger stortte Gerard zich op de versterkingsoperatie. Daarin kon hij alles kwijt waar hij goed in is. Gerard is een dossiervreter en verdiept zich in al die stukken. Hij heeft daarnaast een groot tactisch en strategisch inzicht. Daar hebben Eemsdelta en de provincie Groningen zeker van geprofiteerd”, aldus de commissaris.

Na de toespraak van de commissaris was het woord aan de acht fractievoorzitters van de gemeenteraad en de griffier. Zij roemden de burgemeester om zijn betrokkenheid bij de inwoners en zijn scherpte en humor als raadsvoorzitter. De loco-burgemeester gaf aan dat het college zich in deze periode geen betere burgemeester had kunnen voorstellen dan Beukema. ,,Je bent er voor de inwoners, je deur staat altijd open voor een gesprek. Ze komen niet alleen bij jou, maar je gaat zelf ook naar inwoners toe als dat nodig is.”

Het laatste woord was voor Gerard Beukema. ,,Ruim twee jaar zou mijn waarnemend burgemeesterschap naar verwachting gaan duren. Er zijn vier jaar extra bijgekomen. Voor mij was dit een onverwachte en heel mooie afsluiting van mijn politiek-bestuurlijke loopbaan. Ik had deze jaren niet willen missen. Ik ben gaan houden van de inwoners van dit gebied. Vaak recht voor zijn raap en geen woord te veel.”

Digitale afscheidsgroet
Door de coronamaatregelen was het helaas niet mogelijk om persoonlijk afscheid te nemen van de waarnemend burgemeester. Tot en met zondag 16 januari kunnen inwoners via eemsdelta.nl/burgemeester een digitale afscheidsgroet voor hem achter laten. Hij krijgt de afscheidsgroeten aangeboden in een boek. Op deze webpagina zijn ook de afscheidsspeech en het gedicht terug te lezen. De buitengewone raadsvergadering is in zijn geheel terug te kijken via eemsdelta.nl/raad.

De oorkonde en de eerste zilveren erepenning van de gemeente Eemsdelta, met de draagspeld.