Afbeelding

Eemsdelta biedt oudere inwoners gratis fittest aan

Algemeen

EEMSDELTA - De gemeente Eemdelta biedt haar inwoners van in de leeftijd 65 tot en met 75  jaar in februari een fitheidstest aan om deze groep te ondersteunen bij het bevorderen lichamelijke activiteit en fysieke fitheid en gezondheid.

De aanleiding van dit initiatief van de gemeente Eemsdelta is een onderzoek van de stichting Goud Vereg die heeft aangetoond dat ruim 30 procent van de senioren sinds het uitbreken van corona om uiteenlopende redenen zijn opgehouden met beweegactiviteiten. 

Lockdown

Hierbij spelen niet alleen mee dat de sportzalen vanwege de lockdown niet meer beschikbaar waren, maar ook dat het door de corona maatregelen niet meer mogelijks om als senioren beweegroep met elkaar te sporten. Ook hield de angst voor corona mensen thuis. Het gevolg is dat het aantal deelnemers van seniorensportgroepen stekt is gedaald, waardoor 15% van de deze groepen zijn opgehouden te bestaan.

Sportaanbod

Het aanbieden van een fitheidstest biedt ouderen de gelegenheid om inzicht te krijgen in hun eigen fitheid. Bovendien wordt er naar aanleiding van de fitheidstest advies gegeven over het sportaanbod in de gemeente Eemsdelta. Senioren die deelnemen aan de fitheidstest worden ondersteund bij het in contact komen van het bestaande beweegaanbod, zodat de drempel om weer te gaan bewegen zo laag mogelijk wordt.

Uitnodigingsbrief

Alle inwoners van 65-75 jaar van de gemeente Eemsdelta hebben afgelopen week een uitnodigingsbrief ontvangen en kunnen zich via een antwoordkaart opgeven om deel te nemen. De fitheidstest wordt aangeboden in Delfzijl, Appingedam, Spijk, Loppersum, Middelstum, Stedum, Wagenborgen en Zandt. Deelname aan de fitheidstest is gratis en de uitvoering van de fitheidstest duurt ongeveer een uur.