Afbeelding

Vergaande versoepeling: bijna alles open tot 22.00 uur

Algemeen

DEN HAAG - De coronaregels worden vergaand versoepeld. Het kabinet heeft dat besloten. Vanaf morgen (26 januari) is bijna alles weer open tot 22.00 uur.

Naast de sectoren die al meer mochten, gaan ook de horeca, bioscopen, theaters, musea, concertzalen, dierentuinen en pretparken weer open. Daarnaast mogen sportwedstrijden buiten eigen clubverband weer en is publiek bij alle sportwedstrijden welkom. Er geldt ook een versoepeling van het quarantaineadvies.

Voor alle locaties geldt vanaf morgen een algemene openingstijd van 5.00 tot 22.00 uur. Daarnaast blijven de algemene gedragsregels gelden, zoals de 1,5 meter afstand en de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en in binnenruimtes. Voor bioscopen, theaters en horeca geldt dat het mondkapje af kan als men zit. Een vaste zitplaats is verplicht.

Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in onder meer de horeca, theaters en concertzalen, musea, binnensportlocaties, bioscopen, dierentuinen, pretparken, sauna’s en casino’s. 

Op doorstroomlocaties, zoals een museum, geldt een maximum van 1 bezoeker per 5 vierkante meter tot maximaal 1.250 personen per ruimte. Op locaties met een vaste zitplaats geldt een maximum aantal bezoekers van 100 procent van de maximale capaciteit op 1,5 meter. Dit komt overeen met circa 1/3 van de reguliere capaciteit.

Voor sport, evenementen, kunst en cultuur geldt binnen een maximum van 1.250 personen per ruimte. Evenementen zonder vaste zitplaats, zoals festivals, zijn nog niet toegestaan. Grote evenementen (met meer dan 1.250 bezoekers) met vaste zitplaats, zijn alleen buiten toegestaan.

Er wordt ook een belangrijke verandering doorgevoerd in de quarantaineregels. Zo hoeft iemand niet meer in quarantaine na contact met een positief getest persoon als men geen klachten heeft én nog geen achttien jaar is, in een cruciaal beroep werkt, langer dan een week geleden een boosterprik heeft gehad of korter dan 8 weken geleden positief is getest. 

Heeft men wel klachten dat is het advies een zelftest te doen. Bij positieve uitslag dient men zich zo snel mogelijk te laten testen bij de GGD. Is ook deze test positief, dan dient men thuis in isolatie te gaan. 

Op dinsdag 8 maart besluit het kabinet opnieuw of er meer kan.