De muskusrat ondergraaft dijken en oevers.
De muskusrat ondergraaft dijken en oevers.

Waterschap vangt minder muskus- en beverratten

Algemeen

EEMSDELTA - Waterschap Noorderzijlvest heeft vorig jaar 17 procent minder muskus- en beverratten gevangen dan in 2020. Volgens de waterbeheerder betekent dit dat het probleem steeds beter onder controle komt.

Er worden steeds minder muskusratten gevangen in het binnenland en steeds meer langs de grens met Duitsland. ,,Het lijkt er daarmee op dat het Nederlandse beleid om de ratten terug te dringen naar de grens, succesvol is. We hopen dat het Duitse beleid om ook daar de rattenpopulatie structureel onder controle te houden, succes zal hebben. Daarmee zou namelijk de instroom van ratten vanuit Duitsland afnemen’’, aldus het waterschap.

Muskus- en beverratten komen van nature niet voor in Nederland. De dieren hebben hier geen natuurlijke vijanden. Ze moeten worden gevangen, omdat ze gangen en holen graven in dijken en oevers. Ook maken ze nesten met uitgebreide ondergrondse gangenstelsels. Zo veroorzaken ze verzakkingen in dijken en kades. In het ergste geval kan een dijk of kade doorbreken en een polder onder water lopen.

De bestrijding van muskus- en beverratten is in Nederland bij wet geregeld. Het doel is om de populatie zo klein mogelijk te houden, zodat de schade beheersbaar is. In 2019 besloten de waterschappen om, net als de beverrat, ook de muskusrat terug te dringen tot de landsgrens. Het streven is om te zorgen dat er in 2034 in het binnenland van Nederland geen levensvatbare populatie meer is.