Derwin Schorren is gevraagd de bewonersadviesraad op te richten (foto NCG).
Derwin Schorren is gevraagd de bewonersadviesraad op te richten (foto NCG).

Bewoners krijgen grotere stem in versterkingsproces

Algemeen

EEMSDELTA - Er moet een bewonersadviesraad komen om de inwoners van het aardbevingsgebied nauwer te betrekken bij het versterkingsproces. Dat heeft de Nationaal Coördinator Groningen NCG) besloten. Derwin Schorren is gevraagd de raad op te richten.

Schorren is voormalig vice-voorzitter van de Groninger Bodem Beweging. Het streven is de adviesraad in juni van start te laten gaan. De opdracht is gevraagd en ongevraagd advies te geven aan de Nationaal Coördinator Groningen over bestaand en nieuw beleid rondom de versterking van gebouwen. 

,,Ik ga me er voor inzetten dat de bewonersadviesraad daadwerkelijk een aanvullende kracht gaat worden. Een kracht die kritisch volgt, evalueert en daarop adviseert. Daarmee hoop ik dat NCG en de bewoners beseffen dat zij niet tegenover elkaar staan, maar dat zij elkaar heel goed kunnen aanvullen en van elkaar kunnen leren’’, aldus Derwin Schorren.

In de bewonersadviesraad gaan maximaal veertien bewoners plaatsnemen. Alle leden moeten eigenaar zijn van een gebouw waar versterking nodig is. Daarbij wordt gekeken naar een goede mix tussen bewoners die aan het begin van het versterkingsproces staan en bewoners die al verder zijn met de versterking van hun gebouw. Ook situaties waar sloop en nieuwbouw aan de orde zijn en de gevallen waar versterking plaatsvindt, moeten evenredig vertegenwoordigd zijn. Verder wordt bij de samenstelling van de raad gekeken naar een goede vertegenwoordiging van verschillende dorpen en naar bewoners die de versterking zelf laten uitvoeren of dat door NCG laten doen.

De leden van de bewonersadviesraad kunnen ook eigen (innovatieve) ideeën opperen om de versterking te verbeteren. Daarnaast kunnen de leden ontwikkelingen signaleren, waar NCG wat mee zou moeten. De raad krijgt een onafhankelijke voorzitter. Het is de bedoeling dat er vier keer per jaar vergaderd wordt.