Afbeelding

Inwoners Nieuwolda en Wagenborgen vieren feest ‘Goud Bezig’

Algemeen

NIEUWOLDA/WAGENBORGEN - Het is de inwoners van Nieuwolda en Wagenborgen vorig jaar gelukt om het gasverbruik met ruim 10 procent te verminderen. Om dat te vieren organiseert Nieuwborgen.net op zaterdag 14 mei het feest ‘Goud Bezig’ voor beide dorpen. 

Alle inwoners van Nieuwolda en Wagenborgen zijn uitgenodigd voor het feest dat van 14.00 tot 19.00 uur plaatsvindt bij het Waarmtehoes aan de Lindelaan in Nieuwolda. Naast versnaperingen, een barbecue, muziek en activiteiten voor de kinderen is er voor inwoners ook ruimte om vragen te stellen over Nieuwborgen.net. 

Dit project stelt voor inwoners van Nieuwolda en Wagenborgen sinds het najaar van 2020 een Bespaartas beschikbaar met de kleinere materialen om gas te besparen. Inmiddels hebben 427 inwoners hier al gebruik van gemaakt. Inwoners die de Bespaartas nog niet hebben aangevraagd, kunnen dat nog steeds doen. 

Sinds september vorig jaar kunnen huiseigenaren ook een subsidie ontvangen om gas te besparen. Hiermee kunnen zij grotere maatregelen nemen zoals isoleren of het installeren van een warmtepomp. Bij de 304 huiseigenaren die al een vergoeding hebben aangevraagd, zijn vooral dubbel glas, een inductiekookplaat en spouwmuurisolatie in trek. 

Tot en met 2021 hebben inwoners in beide dorpen hiermee al zo’n 350.000 kuub gas bespaard. Nieuwborgen.net verwacht dat het daar niet bij blijft. Dit past helemaal in het streven van de rijksoverheid om Nederland in 2050 aardgasvrij te maken. In Nieuwolda en Wagenborgen wordt hiervoor ingezet op groen gas oftewel biogas. Daarnaast wordt gekeken naar de mogelijkheden om gas te besparen.