De spoorwegovergang in de Zuiderlopsterweg die ProRail wil opheffen.
De spoorwegovergang in de Zuiderlopsterweg die ProRail wil opheffen.

Speciale dag voor redding Zuiderlopsterweg

Algemeen

LOPPERSUM - In Loppersum wordt op zaterdag 4 juni de ‘Dag van de Zuiderlopsterweg’ gehouden. De dag wordt georganiseerd om te zorgen dat de weg blijft bestaan.

Er wordt een wandelroute uitgezet tussen Loppersum en Eenum waarin de Zuiderlopsterweg centraal staat. Onderweg worden de wandelaars getrakteerd op cultuur en informatie. Het programma omvat live-muziek, voordrachten, lezingen en informatiestands in de historische kerken van Loppersum en Eenum. Onderweg is er een toneeluitvoering. Schrijver en dichter Marjoleine de Vos doet de voordrachten, historicus Reint Wobbes informeert en verder wordt opgetreden door de musici Evert Scholte, Fred Tuinder, Ger Warink, Hermien Hoekstra en gitaarduo Mare Medley. Het toneel komt van Rederijkerskamer Sappho uit Loppersum.

De dag wordt georganiseerd als pleidooi voor het behoud van de Zuiderlopsterweg. Dit eeuwenoude kerkepad wordt gekruist door de spoorlijn Groningen-Delfzijl. Pro Rail heeft plannen om de spoorwegovergang opheffen en dit zou het einde van het onverharde pad betekenen.

De werkgroep Zuiderlopsterweg-Gerichtsweg zet zich in voor het behoud van de looproute. Vorig jaar werd hiervoor een petitie gestart die ruim 800 keer is ondertekend door inwoners en organisaties, waaronder de Stichting Oude Groninger Kerken en Landschapsbeheer Groningen. De Dag van de Zuiderlopsterweg is een volgend initiatief.

De Historische Vereniging Loppersum stelt dat de Zuiderlopsterweg zeker 800 jaar oud is. Zij heeft de gemeente Eemsdelta en ProRail erop gewezen dat het een historische blunder zou zijn om dit kerkepad op te heffen. Dit heeft nog niet tot het gewenste resultaat geleid. ProRail en Eemsdelta willen wel meewerken aan het openhouden van de Zuiderlopsterweg, maar stellen als voorwaarde dat er een ongelijkvloerse spoorwegkruising komt. Het geld hiervoor zou onder andere via burgerinitiatieven bijeengebracht moeten worden. Een groep inwoners van de voormalige gemeente Loppersum zoekt nu naar mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen.

Onderdeel van de Dag van de Zuiderlopsterweg is ook een fototentoonstelling en fotowedstrijd In de Petrus en Pauluskerk in Loppersum. Er zijn foto’s te zien van Loppersum en Eenum en omgeving. Verder kan het publiek zich hier laten informeren over de activiteiten van de organisaties die zich inzetten voor het behoud van het kerkepad.

De fotowedstrijd is opgezet in samenwerking met Fotoclub De Wiemers. Iedereen kan meedoen, maar voorwaarde is wel dat de inzending aandacht besteedt aan de Zuiderlopsterweg en omgeving. De eerste prijs is 50 euro. De top drie krijgt z’n foto op A3-formaat afgedrukt op een aluminium ondergrond. Foto’s kunnen tot 28 mei worden ingestuurd naar zuiderlopsterweg@gmail.com.

De optredens en andere activiteiten vinden tussen 11.00 en 16.00 uur plaats in de Andreaskerk in Eenum en de Petrus en Pauluskerk in Loppersum. De Stichting Oude Groninger Kerken ondersteunt dit initiatief door de kerken ter beschikking te stellen. Het wandelen tussen beide monument is op eigen gelegenheid. Zie ook www.erfgoedloppersum.nl.